Khamis, 7 Februari 2013

Layout Masjid Nabawi – Makam, Raudah, Mimbar, Sejarah Tiang Masjid, Rumah Para Sahabat


Bismillahirahmanirahim,

Semoga sedikit usaha ini dapat mendekatkan diri kita kepada mencintai Rasulullah SAW, ahli keluarga Baginda dan para Sahabat Ridwanullahalaihi.
Seperti disepakati, bentuk asal Masjid Nabawi seperti dibawah. Dindingnya dibiwa dengan batu lumpur, tiangnya dengan batang tamar, dan atapnya dengan pelepah tamar. Masjid dengan bumbung terbuka, dan hanya sebahagiannya tertutup. Bersebelahan dengannya, didirikan rumah2 khemah untuk para isteri Nabi SAW.
masjid e nabvi in urdu 1 Masjid e Nabvi in Urdu
The original mosque, built by Prophet Muhammad (s.a.w)
Lama kelamaan, Masjid ini diperbesarkan, sekali dizaman Rasulullah, sekali di zaman Umar RA, dan ketika dizaman Bani Umaiyah oleh Khalifah Al Walid bin Abd Malik, dan seterusnya di zaman Othamniyah oleh Sultan Murad dan Sultan2 sebelum beliau, dan hingga ke zaman terkini oleh Raja2 dari keluarga Saud, seperti Al Malik Faisal, Al Malik Fahd, dan sekarang oleh Raja Abdullah, pembangunan dibuat di sekitarnya.
Prophet's Mosque before the last expansion
Mescid-i Nebevî çevresinde yapılması planlanan binalar
Kembali pada zaman sekarang, bentuknya adalah seperti di bawah.
Bahagian banguan empat segi tepat yang berkubah hijau adalah bangunan masjid di atas tapak asal yang dibina oleh Rasulullah SAW dan para Sahabah r.a. Tapak ini dipilih oleh Allah sendiri kerana di tapak inilah Unta yang dinaiki oleh Rasulullah SAW berhenti selepas tiba di Madinah dari perjalanan Hijrah yang jauh.  Manakala rumah Abu Ayyub Al Ansari terletak berhampiran dengan bucu bangunan berkubah hijau.
Masjid Nabawi hanya terdapat dua kubah, satu kubah hijau bersaiz besar teletak diatas (menandakan) Makam Nabi SAW. Dan satu lagi kubah berwarna perak terletak di bahagian atas mihrab (tempat sujud imam) sekarang.
Di bangunan empat segi tepat iniah (tapak bangunan asal) terdapat banyak tingalan sejarah. Dan di dalam bangunan ini tiang2 didirikan agak rapat sepertimana dibina oleh Rasulullah SAW. Kedudukan tiang2 ini dikekalkan dari Zaman Rasulullah SAW lagi, dulunya berupa batang tamar, sekarang diganti dengan tiang batu yang dihiasi cantik.
Beginilah kedudukan tiang dalam bahagian depan Masjid Nabawi. Karpet hijau menandakan kawasan Raudhah (taman Syurga) diantara Rumah Nabi SAW dan Mimbar baginda.
Dibawah ini adalah layout tiang2 dalam Masjid Nabawi dan sejarahnya yang tersendiri.

Tiang2 Masjid yang bersejarah

Major pillars of Masjid-e-Nabwi
 1.  Ustuwaanah Hannanah (tunggak menangis):
  • Juga dipanggil Mukhallaq Ustuwaanah. Ia adalah tiang yang paling diberkati iaitu tempat Nabi (saw) Salat. Di tempat ini terdapat sebatang pohon tamar. Sebelum mimbar dibina, Rasulullah (saw) menggunakan pohon tamar ini untuk bersandar semasa menyampaikan khutbah. Apabila mimbar dibuat, Nabi (saw) menggunakannya untuk khutbah. Ketika perubahan itu berlaku, terdengar didalam masjid bunyi menangis yang didengari dari pokok yang keseluruhan masjid bergema dan orang-orang di masjid mula menangis. Nabi (saw) kemudian berkata: “Pokok ini menangis kerana zikir Allah hampir dengannya, dan sekarang mimbar telah dibina dan ia telah terasa jauh dari zikir. Jika saya tidak meletakkan tangan saya di atasnya, ia akan menangis itu sehingga Hari Qiyamat. “. Kemudian pokok itu kering dan dikuburkan.
 2. Ustuwaanah Sareer
  • ‘Sareer’ bermakna tempat tidur. Dilaporkan bahawa Rasulullah (saw) menggunakannya untuk beri’tikaaf , dan digunakan untuk tidur di sini. Sebuah platform kayu digunakan untuk diletakkan di sini bagi Baginda tidur di atasnya.
 3. Ustuwaanah Tawbah
  • Juga dikenali sebagai Ustuwaanah Abu Lubabah. Abu Lubabah (r.a.) adalah salah satu sahabat yang terkenal. Sebelum Islam, beliau mempunyai banyak urusan dengan orang-orang Yahudi Bani Qurayzah. Apabila mereka bertindak tidak setia semasa peperangan Khandaq dan telah ditawan oleh orang Islam, beliau memberitahu mereka (Bai Qurayzah) bahawa mereka akan dibunuh dengan membuat tanda dipotong leher dengan tangannya. Setelah itu, dia menjadi begitu dukacita di atas kebodohan dan keterlanjuran sehingga dia tidak bisa tenang.
  • Beliau kemudian datang ke masjid dan mengikat dirinnya sendiri pada batang tiang ini sambil berkata: “Selagi taubat saya tidak diterima oleh Allah, saya tidak boleh melonggarkan diri dari sini. Dan Nabi (saw) sendiri mesti membuka ikatan saya ini”Apabila Rasulullah (saw) mendengar ini beliau berkata:” Jika dia telah datang kepada saya, saya akan merayu ampun pada Allah bagi pihaknya. Sekarang dia telah bertindak atas inisiatifnya sendiri, saya tidak boleh melonggarkan nya sehingga taubat beliau telah diterima Allah. “
  • Selama beberapa hari beliau kekal terikat di sana, kecuali untuk solat dan ke tandas. Pada masa itu isteri dan anaknya yang digunakan untuk melonggarkan dia dan sekali lagi terikat kepada pokok itu. Beliau kekal tanpa makanan dan minuman sehingga penglihatan dan pendengaran terjejas. Kemudian selepas beberapa hari satu pagi manakala Nabi (saw) dalam solat tahajjud di rumah Ummu Salamah (ra), beliau menerima berita baik bahawa taubat itu telah diterima. Para Sahabat (ra) menyampaikan berita kepadanya, dan mahu melonggarkan tetapi beliau enggan, sambil berkata: “Selagi Nabi (saw) tidak melonggarkan saya dengan tangannya yang diberkati, saya tidak boleh membenarkan orang lain untuk berbuat demikian. “Apabila Rasulullah (saw) memasuki untuk Fajr Salat Baginda membuka ikatan dia.
 4. Ustuwaanah Aishah (r.a.):
  • Nabi (saw) bersolat di sini dan selepas itu bersolat di Ustuwaanah Hannanah. Ia juga dipanggil Qu’rah Ustuwaanah. Sebab Aishah (ra) melaporkan bahawa Rasulullah (saw) berkata: “Di masjid ini adalah satu tempat itu bahawa jika orang tahu hal sebenar mengenai keberkatannya, mereka akan berduyun-duyun ke arah itu dalam apa-apa cara untuk berdoa di sana. “
  • Orang bertanya kepada Aishah (ra) untuk menunjukkan tempat yang tepat tetapi dia enggan berbuat. Kemudian, atas kegigihan Abdullah bin Zubair (ra) memujuk, Aishah (ra) menunjuk ke tempat ini. Oleh itu ia dipanggil Ustuwaanah Aishah, kerana hadis yang dilaporkan oleh beliau dan tempat yang tepat telah ditunjukkan oleh beliau. Ia adalah satu fakta bahawa Abu Bakr dan Umar (ra) sangat sering berdoa di sini.
 5. Ustuwaanah Ali (r.a.)
  • Juga dikenali sebagai Ustuwaanah Mah’ras atau Hars. ‘Hars’ bermakna menjaga atau melindungi. Ini digunakan untuk menjadi tempat di mana sebahagian daripada para Sahabat (ra) duduk berjaga dan memerhatikan atau bertindak sebagai gatekeepers. Ali (ra) menjadi salah seorang sahabat yang banyak berbuat demikian, maka ia juga sering dipanggil Ustuwaanah Ali (ra). Apabila Rasulullah (saw) memasuki masjid dari pintu bilik Aishah (ra), Baginga melalui tempat ini.
 6. Ustuwaanah Wufood
  • ‘Wufood’ bermakna delegasi. Apabila deligasidari luar tiba untuk bertemu Nabi (saw) bagi pihak puak-puak mereka, mereka akan duduk di sini dan di sini Baginda gunakan untuk bertemu dengan mereka, berbicara dengan mereka dan mengajar mereka Islam.
 7. Ustuwaanah Jibraeel
  • Ini adalah tempat yang biasa di mana Jibraeel (as) gunakan untuk masuk melawat Nabi (saw). Hari ini ia tidak boleh dilihat lagi kerana ia terletak di dalam ruang Makam Rasulullah (saw).
 8. Ustuwaanah Tahajjud
  • Dilaporkan bahawa ini adalah tempat di mana pada lewat malam permaidani telah dibentangkan untuk Nabi (saw) melaksanakan solat tahajjud, selepas semua orang telah meninggalkan masjid.

Makam Nabi SAW dan Khalifah Abu Bakr r.a. dan Umar r.a.

Roza Mubarak (Sacred chamber)
Ini gril emas adalah bahagian hadapan Mubarak Roza, Dewan Haram di mana Nabi Muhammad (saw) meninggal dunia dan di mana dia dikebumikan. Ia juga menempatkan kubur dua Khalifah pertama Islam, Abu Bakr (ra) dan Umar (ra).
- Merujuk melawat Madinah dan melaksanakan Ziyarah (melawat kubur nabi (saw)), Nabi (saw) berkata:
“Sesiapa yang melawat saya selepas kematian saya adalah seperti dia yang telah melawat saya semasa hidup saya.” [Tabraani]
“Sesiapa yang melakukan Haji di Makkah, kemudian datang ke Madinah dengan tujuan tunggal untuk melawat saya di Masjid saya, maka hendaklah ditulis (ganjaran) dua diterima Haji.” [Daylami]
“Apabila seseorang berdiri di berkat kubur saya membaca pada saya, saya mendengar; dan sesiapa yang memerlukan rahmat pada saya di mana-mana tempat lain, setiap keperluan di dunia ini dan di akhirat dipenuhi dan pada hari Qiyamat saya hendaklah saksi dan syafaat. “[Bayhaqi]
- Lubang-lubang yang melihat di atas adalah sejajar dengan wajah-wajah penduduk kubur. Lubang terbesar di sebelah kiri terus menghadapi wajah mulia Nabi Muhammad (saw). Satu di tengah-tengah sejajar dengan muka Abu Bakar (ra) dan begitu juga satu di sebelah kanan sejajar dengan muka Umar (ra).
- Nabi (saw) telah dikebumikan di rumah Aishah (ra) di mana rumah beliau tinggal pada masa kematiannya. Isteri-isteri Nabi (saw) tinggal di pondok kecil, mudah bersebelahan dengan masjid. Setiap pondok terdiri daripada sebuah bilik yang merupakan kira-kira 4m x 5m dengan belakang rumah kecil dan diperbuat daripada bata unbaked lumpur dengan cawangan pokok palma sebagai meliputi bumbung.
- Pada sebelah kiri pondok Aishah (ra) adalah pondok Sauda (ra), isteri kedua Nabi (saw). Pondok Hafsa (ra), satu lagi isteri Nabi (saw) dan anak perempuan Umar (ra) adalah di seberang. Ada yang digunakan untuk menjadi satu jalan yang sangat sempit di antara rumah-rumah mereka, hanya cukup untuk seseorang untuk berjalan melalui. Aishah (ra) dan Hafsa (ra) digunakan untuk berbual dengan satu sama lain sambil duduk dalam pondok mereka sendiri. Sebahagian pondok Hafsa (ra) telah terletak di dalam Dewan Haram sekarang dan sebahagian daripada ia adalah di mana pengunjung berdiri bagi salam kepada Nabi (saw).
- Pada 91 AH Umar bin Abdul Aziz (ra) membina lima penjuru dinding supaya tiada siapa yang boleh masuk dalam Dewan Haram. Selepas beberapa plot membongkar untuk mencuri jasad Rasulullah (saw) dengan menggali bawah kubur, Sultan Nurruddin Zengi mempunyai parit yang dibina di sekitar ruang yang dipenuhi dengan leburan plumbum.
Kematian dan pengebumian Nabi (s.a.w.)
Dalam Muharram 11 Hijrah Rasulullah (saw) telah membangunkan suhu yang disimpan semakin tinggi dan dia menjadi semakin buruk hari demi hari. Beliau meminta izin dari isteri-isterinya untuk tinggal dalam bilik Aishah (ra) yang mereka sedia bersetuju dengan. Pada hari Isnin, 12 Rabi al-Awwal, dia keluar dengan pembalut yang diikat di sekeliling kepalanya. Abu Bakr (ra) telah mengetuai solat dan bergerak ke belakang tetapi Rasulullah (saw) motioned dia untuk melengkapkan solat.
- Antara nasihat terakhir Rasulullah (saw) memberi kepentingan doa dan rawatan hanya hamba dan pekhidmat. Di tutup katanya:
“Saya tinggalkan bersama kamu dua perkara. Selagi anda memegang mereka ketat, anda tidak akan sesat; mereka Kitab Allah (Al-Quran) dan Sunnahku “.
- Nabi (saw) semakin lemah dan akhirnya meninggal dunia pada petang hari Isnin, 12 Rabiul-Awwal, 11 Hijrah (633 CE).
- Para sahabat yang ditawarkan solat jenazah secara individu, tanpa seorang Imam. Orang-orang berkata: “Bury dia berhampiran mimbar.” Lain-lain berkata, Kemudian Abu Bakr (ra) datang dan berkata, “Saya mendengar Nabi Allah (saw) berkata” Bury beliau di Baqi. “: ‘Seorang nabi tidak pernah dikebumikan kecuali di tempat di mana dia meninggal dunia. ‘”Oleh itu, kubur telah digali di bawah katil di dalam bilik dan manakala mereka memandikan dia mereka bertujuan untuk membuang bajunya dan suara kedengaran,” Jangan membuang baju. “Dia adalah kemudian bermandikan dengan bajunya. [Muwatta Malik]
Kematian dan pengebumian Abu Bakr (r.a.)
- Khalifah Abu Bakar (ra) meninggalkan wasiat dengan anak perempuannya Aisha (ra) untuk mengebumikan beliau di sisi Rasulullah (saw). Beliau meninggal dunia di Jamad al-Ukhra dalam 13 Hijrah di usia 63, umur yang sama sebagai Nabi (saw) pada masa kematiannya. Pada hari 15 penyakit Umar (ra) mengetuai solat. Abu Bakar (ra) telah Khalifah untuk sekitar dua setengah tahun.
Kematian dan pengebumian Umar (r.a.)
- Khalifah Umar bin Al-Khattab (ra) telah ditikam oleh seorang hamba Kristian bernama Firoz (juga dikenali sebagai Abu Lulu) yang kemudian membunuh diri. Sejurus sebelum kematiannya, beliau berkata kepada anaknya, Abdullah: “Pergi ke ibu orang-orang yang beriman, Aishah (ra) dan berkata, ‘Umar bin Al-Khattab menghantar ucapan beliau kepada anda,’ dan meminta beliau untuk membenarkan saya untuk dikebumikan dengan sahabatku berdua “Aishah (ra) berkata,” Saya mempunyai idea yang mempunyai tempat ini untuk diri sendiri tetapi hari ini saya akan memberikan keutamaan kepadanya daripada diriku sendiri “Apabila dia kembali, dia berkata:” Dia telah dibenarkan kamu (hendak dikebumikan ada) “Pada bahawa Umar (ra) berkata:” Tiada apa-apa adalah lebih penting kepada saya daripada akan dikebumikan di tempat itu (suci) “Beliau meninggal dunia pada Muharram 1, 24 Hijrah, tempoh perkhidmatan beliau sebagai Khalifah berlangsung sepuluh dan tahun setengah. . Suhaib (r.a.) mengetuai solat jenazah beliau. Selepas perkuburan Umar (ra) di Dewan Haram, Aishah (ra) meletakkan partition antara kawasan diduduki oleh kubur dan seluruh bilik sebagai Umar (ra) bukan mahram kepada beliau.
- Terdapat tempat kubur keempat di Dewan Suci di mana Isa (as) [Isa] akhirnya akan dikebumikan. Tirmidhi telah menyebut sebagaimana yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Salam (ra), “ciri-ciri Nabi Muhammad (saw) digambarkan dalam Perjanjian Lama dan ia juga disebut di sana bahawa Isa (as) akan dikebumikan dengan dia.”
- Abdullah bin Omar (ra) telah diriwayatkan bahawa Nabi Muhammad (saw) berkata, “Isa (as) akan turun ke bumi. Dia akan berkahwin dan akan mempunyai anak-anak. Dengan cara ini, dia akan menghabiskan empat puluh lima tahun dan akhirnya dia akan mati dan akan dikebumikan dengan saya. Pada hari kiamat. Saya, Isa (as), Abu Bakr dan Omar akan bangkit dari tapak yang sama. “

Pintu Rumah Siti Fatimah R.ha.

Door of Fatima (r.a.)
Pintu ini, di sebelah timur Roza Mubarak menandakan tempat di mana pintu rumah Ali (ra) dan Fatima isteri beliau (ra) itu terletak. Fatima (ra) adalah anak bongsu dan paling dicintai Rasulullah (saw).

Raudah (taman Syurga) dan mimbar

Riadhul Jannah and mehrab
Kawasan di antara ruang suci dan Mimbar (Qaitbai) dikenali sebagai Taman Riadhulul Jannah iaitu Syurga. Ia kini dibezakan oleh permaidani hijau dan juga disebut sebagai Rawdah.
Riyadhul Jannah:
- Abu Hurairah (ra) meriwayatkan bahawa Rasulullah (saw) berkata:
“Antara rumahku dan mimbarku meletakkan sebuah taman dari taman-taman Syurga, dan mimbarku adalah di atas mata air (Al-Kauthar) saya.” [Bukhari]
- Ulama mentafsirkan riwayat di atas seperti berikut: Garden adalah selari dengan taman di atas ia di dalam syurga. Atau ia adalah dalam realiti taman syurga, yang akan dikembalikan ke syurga di akhirat. Atau ia adalah seperti taman-taman syurga, kerana kedamaian dan ketenangan yang dialami di dalamnya apabila terlibat dalam mengingati Allah menyerupai syurga. [Akhbar Madina tur Rasul, Ibnu Najjar]
- Saiz asal Adakah kira-kira 22 meter panjang dan 15 meter lebar, sebahagian daripada ia adalah dalam ruang Nabi (saw).
Mehrab (Doa niche):
- Nabi (saw) berdoa selama kira-kira 16 bulan menghadap ke arah Al-Quds di Baitulmuqaddis pada ketibaan beliau di Madinah. Jika seseorang adalah untuk berjalan kaki dari ruang ‘Aishah’, meninggalkan ia ke arah belakang anda, lajur kelima akan selaras dengan pintu ditandakan sebagai Bab-e-Jibraeel. Ruangan ini kelima adalah tempat anggaran berdoa Nabi (saw) untuk tempoh atas. Ia adalah berhampiran sempadan melampau utara masjid asal.
- Selepas perubahan dalam kiblat, Nabi (saw) yang ditawarkan solat berhampiran kolum Aishah untuk tempoh yang singkat sambil menghadap ke arah Kaabah. Kemudian dia mula solat terkemuka di tempat mana Nabwi Mehrab hari. Perhatikan bahawa terdapat mehrab tiada di tempat ini semasa tempoh Nabi (saw) dan empat khalifah.
- Pada 91 Hijrah, Umar bin Abdul Aziz yang dibuat khusus berdoa dalam bentuk mehrab satu. Sejak itu, ia dipanggil Mehrab Nabwi. Jika anda berdiri di mehrab untuk menawarkan solat, tempat anda sajda akan di mana kaki (saw) Nabi yang digunakan untuk menjadi. Tempat (saw) Nabi sajda sengaja dilindungi oleh dinding tebal daripada mehrab.
Mimbar (mimbar):
- Rasulullah (saw) digunakan untuk bersandar terhadap batang pokok palma apabila dia letih atau letih semasa berkhutbah. Ansar merendah diri mencadangkan kepadanya, “Jika anda meluluskannya, kita boleh membuat mimbar untuk anda.” Rasulullah (saw) yang diluluskan dan mimbar telah dibuat. Nabi Muhammad (saw) duduk di atas mimbar ini untuk membuat alamat. Apabila Rasulullah (saw) mula menggunakan mimbar baru, pokok tua yang merindui untuknya seperti seekor unta yang hilang betis. Rasulullah (saw) memeluk batang sehingga ia telah tenang dan kemudian mengarahkan supaya parit digali dan batang dikebumikan sopan ke dalamnya.
- Nabi (saw) yang digunakan untuk berdiri di atas anak tangga ketiga manakala menyampaikan khutbah beliau. Apabila Abu Bakr (ra) menjadi khalifah, beliau berdiri pada anak tangga kedua dan Umar bin Khattab (ra) berdiri di atas yang pertama. Khalifah Usman bin Affan pula sebagai Umar (ra) telah dilakukan selama enam tahun sebelum dia kembali ke kedudukan lama Nabi. Amir Muawiyyah (ra) membuat mimbar yang terdiri daripada sembilan anak tangga. Para pemimpin mula duduk di atas anak tangga ketujuh. Mimbar telah sejak itu telah disimpan di dalam borang ini dan Khateeb telah duduk di atas anak tangga ketujuh sejak masa itu.
- Mimbar telah diganti banyak kali sepanjang abad. Mimbar sekarang telah diletakkan oleh Sultan Murad di 998 Hijrah.

Tempat Rasulullah Solat Tahajjud

Mehrab-e-Tahajjud
Platform ini dibangkitkan, di sebalik Roza Mubarak dan selaras dengan Bab-e-Jibraeel, adalah anggaran tempat di mana Rasulullah (saw) yang digunakan untuk menyebarkan tikar sembahyang dan melaksanakan solat tahajjud dari masa ke semasa.
- Isa bin Abdullah (ra) berkata, “Apabila digunakan pengunjung untuk berlepas pada waktu malam, Nabi (saw) yang digunakan untuk menyebarkan tikar di sebalik pondok Ali (ra) dan digunakan untuk menawarkan solat sunat di sana. Satu hari seseorang melihat dia menawarkan solat sunat di tempat ini semasa bulan Ramadhan. Orang ini juga mula menawarkan solat sunat di tempat ini. Orang lain berlaku untuk lulus cara ini dan dia mula solat juga. Satu orang ketiga diikuti kedua-dua orang. Oleh dan oleh sebilangan besar orang yang berkumpul di sana. Apabila Rasulullah (saw) melihat ramai orang, dia membalut sejadahnya dan pergi. Apabila orang-orang bertemu Nabi (saw) pada waktu pagi, mereka berkata, “Kami hanya cuba untuk mengikuti anda dalam menawarkan solat sunat pada waktu malam.” Nabi (saw) berkata, “Saya bimbang tentang kamu semua. Kebimbangan saya adalah bahawa Allah (swt) boleh membuat penawaran sunat malam pada bulan Ramadhan wajib untuk anda dan anda mungkin gagal untuk melakukannya. “

Rumah Ahli Suffah

Ashab us-Suffah platform
Gambarajah ini menandakan lokasi, arah hadapan sekarang Masjid-e-Nabwi, platform yang menempatkan Ashab kita-suffah (Rakyat Bench itu). Platform ini adalah asalnya di dinding utara masjid dan telah berpindah kembali apabila masjid telah dilanjutkan dalam 7 Hijrah.
Ashab kita-suffah sahabat Nabi (saw) yang, bersama-sama dengan prestasi tugas agama, kebanyakannya pedagang atau petani. Ada yang telah, bagaimanapun, mengabdikan diri mereka semata-mata untuk solat dan disiplin rohani dalam syarikat rapat Nabi (saw).
Mereka tidak mempunyai isteri serta anak-anak, dan jika apa-apa untuk berkahwin, beliau akan meninggalkan kumpulan itu. Ramai daripada mereka akan pergi ke hutan di hari untuk mengumpul kayu, yang kemudiannya akan dijual untuk wang untuk makan sendiri dan ahli-ahli lain ‘suffah’.
Terdapat kini wujud satu platform yang dibangkitkan di sebalik platform di mana Rasulullah (saw) prestasi bertahajjud, ia adalah hak mereka yang memasuki dari Bab-e-Jibraeel. Platform ini biasanya silap untuk menjadi platform Ashab kita-suffah, ia sebenarnya dibina oleh orang Turki untuk perkhidmatan dan kakitangan penjara masjid. Seksyen ini duduk di luar masjid di masa Nabi (saw) supaya tidak dapat telah suffah.
Bilangan tepat Ashab kita-suffah tidak diketahui, tetapi ia dianggarkan bahawa suffah boleh memegang sehingga 300 orang pada satu-satu masa, dan bahawa kira-kira 70 orang terdiri penduduk tetap. Penduduk awal daripada suffah adalah ahli-ahli yang telah berhijrah dari Makkah dan mana-mana tanpa penginapan.
Sebahagian daripada para sahabat yang pada satu masa merupakan ahli Ashab kita-suffah ialah:
Abu Huraira (r.a.)
Abu Dhar al-Ghifari (r.a.)
Ka’ab ibn Malik (r.a.)
Salman al-Farsi (r.a.)
Hanzalah bin Abi Amr (r.a.)
Huzaifah bin Yaman (r.a.)
Abdullah bin Mas’ood (r.a.)
Suhaib bin SANAN Roomi (r.a.)
Bilal bin Ribah (r.a.)
- Ashab kita-suffah lulus kehidupan mereka dalam perkhidmatan Rasulullah (saw). Pada waktu pagi, mereka akan mendengar kata-kata beliau kebijaksanaan dan pada waktu malam, selepas tidur untuk seketika, mereka akan menghabiskan seluruh masa dalam solat. Kerana kesetiaan dan doa mereka, ramai Ashab kita-suffah sangat miskin dan tidak mampu pakaian. Abu Hurairah (ra) berkata, “Saya melihat tujuh puluh Ashab-kita-suffah dalam apa-apa keadaan bahawa tidak seorang pun daripada mereka mempunyai pakaian yang lengkap untuk dirinya sendiri. Setiap seorang daripada mereka mempunyai satu lembaran bahawa dia terikat dengan lehernya. Sesetengah daripada mereka mempunyai kepingan mereka mencapai berhampiran buku lali tetapi kepingan lain mencapai hanya di bawah lutut mereka. Setiap daripada mereka yang digunakan untuk memegang partition kunci dengan tangannya supaya badannya terdedah “.
- Kebanyakan sahabat pergi selama dua hari berturut-turut tanpa makanan, begitu banyak bahawa apabila Nabi (saw) datang ke masjid untuk memimpin solat berjemaah, mereka akan jatuh ke bawah kerana kelemahan. Makanan yang diberikan dalam amal kepada Nabi (saw) telah diberikan kepada mereka, dan apabila Rasulullah (saw) telah ditawarkan makanan sebagai hadiah, dia akan menjemput mereka untuk berkongsi.
Selalunya, Nabi (saw) akan meminta salah satu sahabat yang lain untuk mengambil beberapa Ashab kita-suffah untuk makan malam, dan untuk melayan mereka sebaik mereka boleh. Sa `d ibn ‘Ubada (ra) kadang-kadang dilayan seberapa banyak 80 lelaki sekali gus.

Rumah Abu Bakar As Siddiq R.A.

House of Abu Bakr (r.a.)
Ini adalah lokasi anggaran di mana salah satu rumah Abu Bakr (ra) di Madinah wujud. Rumah itu bersebelahan dengan dinding barat Masjid-e-Nabwi pada masa Nabi (saw).
- Pintu utama rumah adalah di dinding barat. Abu Bakar (ra) juga dipasang pintu kecil di dinding timur rumah yang dibuka ke Masjid-e-Nabwi untuk akses mudah ke masjid. Seperti yang disebut dalam Bukhari, Nabi (saw) berkata, “Tutup semua pintu-pintu yang terbuka ke dalam masjid kecuali pintu rumah Abu Bakr (ra).”
- Apabila Khalifah Umar (ra) berkembang Masjid-e-Nabwi, beliau termasuk rumah (ra) Abu Bakr dalam lanjutan. Beliau, bagaimanapun, memasang pintu di dinding baru barat masjid yang berada di selaras dengan pintu asal rumah Abu Bakr (ra).
- Hasilnya ini apabila Masjid-e-Nabwi telah dilanjutkan di arah barat, pintu ini telah berpindah ke barat selaras dengan pintu asal. Ini adalah ketaatan kepada arahan daripada Rasulullah (saw).
- Semasa lanjutan Saudi pertama, pintu ini telah dilanjutkan keluar lagi. Ia kini terdiri daripada tiga pintu dan salah satu yang paling selatan (yang paling dekat dengan dinding kiblat) adalah selaras dengan pintu rumah Abu Bakr (ra) asal.
Rumah Saiyidina Umar R.a.
House of Abdullah bin Umar (r.a.)
Tetingkap ini, di dinding kiblat bertentangan Mubarak Roza mana pintu rumah Abdullah bin Umar (ra) itu terletak. Abdullah bin Umar (ra) adalah anak Khalifah Umar bin Khattab (ra).
- Abdullah bin Umar (ra) memeluk Islam pada zaman kanak-kanaknya dengan bapanya. Beliau adalah sangat tertentu dalam mengikuti sunnah Nabi (saw), contohnya menawarkan solat setiap di tempat di mana dia berlaku untuk melihat Rasulullah (saw) berdoa. Beliau berusia 84 tahun apabila beliau meninggal dunia pada 73 Hijrah Beliau berlaku untuk menjadi yang terakhir Sahabat yang meninggal dunia di Makkah.
- Rumahnya hanya timur mehrab Masjid-e-Nabwi. Bilal (ra) yang digunakan untuk memanggil azan (azan) sambil berdiri di atas tiang rumah ini. Ini adalah salah satu rumah di sebelah selatan Masjid-e-Nabwi yang pintu dibuka ke masjid.
- Ia digambarkan dalam Umdat-ul-Akhbar bahawa apabila semua rumah di sebelah selatan Masjid-e-Nabwi telah dikeluarkan rumah ini dianggap berbeza. Dinding bata dibakar disertakan tanah rumah ini dan pintu telah dipasang di salah satu dinding. Ia telah ditulis di atas pintu ini “kediaman keluarga Umar (ra)”. Bunga yang cantik telah ditanam di dalam empat dinding ini. Taman ini adalah hanya di hadapan Mubarak Roza (di mana Rasulullah (saw) adalah dikebumikan).
- Tingkap besi dalam galeri pelawat bagi salam adalah tapak pintu rumah keluarga Umar (ra). Ini pintu rumah ini telah melalui beberapa perubahan sepanjang tahun 1400 lepas.
- Perhatikan bahawa terdapat dua baris tiang antara Usman Mehrab dan Mehrab Nabawi. Khalifah Mehdi bin Mansur Abbasi dibina laluan dilindungi dari dinding selatan masjid sehingga baris pertama tiang pada 165 Hijrah keluarga Umar (ra) berhenti menggunakan pintu rumah mereka untuk masuk ke dalam masjid. Sebagai alternatif sebuah terowong bawah tanah telah digali untuk menyediakan akses kepada masjid untuk keluarga Omar (ra). Terowong ini dibuka di mana baris kedua tiang dan keluarga Umar (ra) menggunakan pendekatan ini untuk memasuki masjid. Tetingkap besi dalam galeri pelawat, yang masih wujud, menggantikan pintu rumah mereka.
- Apabila keluarga Umar (ra) meninggal dunia satu demi satu, laluan bawah tanah ini telah ditutup dan kunci telah diletakkan pada pintu itu. Pintu ke terowong ini telah dibuka dalam tempoh Haji untuk pelawat. Dalam masa terdekat terowong menjadi sangat sesak dan terdapat percampuran lelaki dan wanita yang tidak diingini. Sultan Ashraf Qaitabai ditutup untuk yang baik semasa 888 AH

Rumah Abu Ayyub Al-Ansari

House of Abu Ayyub Ansari (r.a.)

Ini adalah anggaran tempat di mana wujud rumah Abu Ayyub Ansari (ra). Ini adalah di mana Nabi (saw) pada mulanya sstayed selama beberapa bulan mengenai penghijrahan ke Madinah, manakala Masjid-e-Nabwi dan bilik bersebelahan untuk isteri-isterinya sedang dibina.
- Apabila Rasulullah (saw) memasuki Madinah, dia memberitahu orang ramai untuk membolehkan untanya untuk pergi cara sendiri untuk Semua orang Islam dikehendaki bahawa dia akan menyerahkan kepada mereka “katanya dipandu oleh Allah.” Akhirnya unta melutut, tetapi Rasulullah (saw) tidak dismount. Haiwan meningkat kepada kakinya lagi, ambled hadapan untuk beberapa jarak, dan kemudian bertukar kembali dan melutut di tempat yang sama ia mempunyai di hadapan. Masjid-e-Nabwi telah didirikan di tempat ini sangat.
- Bersebelahan dengan tempat di mana unta melutut adalah rumah Abu Ayyub Ansari (ra) yang bergegas untuk mengangkat pelana dari untanya dan membawanya ke rumahnya. Nabi (saw) berkata humorously, “Seorang lelaki mesti mengikuti pelana beliau,” dan pergi bersama-sama dengan Abu Ayyub. Asad bin Zurara (ra) mengambil memegang kutang itu, jadi dia dibenarkan untuk menjaga unta.
- Menurut laporan lain, banyak telah dibuang dan telah dilukis dalam memihak kepada Abu Ayyub Ansari (ra).
- Rumah Abu Ayyub Ansari adalah dua sejarah tersendiri. Apabila ia telah dijelaskan bahawa Nabi (saw) akan tinggal di tempat ini, beliau ditawarkan Nabi (saw) untuk tinggal di tingkat atas tetapi Nabi tidak dapat bersetuju dengan cadangan ini, kerana beliau berpendapat bahawa orang-orang sering datang untuk bertemu dengannya akan mengganggu keluarga (Abu Ayyub). Oleh itu, tingkat bawah telah dibuat kosong untuk Nabi (saw). Abu Ayyub (ra) menghantar makanan kepadanya dua kali sehari dan apa yang dia meninggalkan dimakan turut dikongsi oleh Abu Ayyub dan isterinya. Dia akan melihat markah jari Nabi (saw) pada makanan dan letakkan jari sendiri di tempat yang sama sebagai sumber berkat.? Walaupun nabi (saw) telah tinggal di tingkat bawah mengikut kehendak sendiri, ia agak tidak tertanggung bagi Abu Ayyub (ra) dan isterinya bahawa mereka harus hidup di tingkat atas manakala Nabi (saw) adalah di tingkat bawah. Mereka telah banyak terganggu untuk berfikir bahawa dengan cara ini mereka telah menunjukkan tidak hormat kepada Nabi (saw). Satu malam mereka tidak dapat tidur dan lulus sepanjang malam duduk di satu sudut bumbung. Pada waktu pagi Abu Ayyub (ra) datang kepada Nabi (saw) dan berkata, “Wahai Nabi Allah, kami tidak dapat tidur pada waktu malam tetapi lulus sepanjang malam duduk di satu sudut bumbung.” Apabila Nabi bertanya punca , dia menjawab, “ibu bapa kita boleh dikorbankan pada anda, kami sentiasa kekal berfikir bahawa kita telah melakukan tidak hormat kepada anda. Malam tadi perasaan ini meningkat kepada yang terbaik dan kita tidak dapat tidur. “Selepas ini, dia diminta,” Wahai Nabi Allah, berilah rahmat kepada kami dan sila beralih di tingkat atas. Kami adalah hamba dan hendaklah kekal berpuas hati di bawah kaki anda. “Rasulullah (saw) yang diberikan permintaannya dan bergerak di tingkat atas manakala Abu Ayyub dan isterinya berpindah ke tingkat bawah.
- Nama penuh Abu Ayyub Ansari (ra) Khalid ibn Zayd ibn Kulayb. Kuburnya terletak di Istanbul di mana beliau telah diberi penghormatan dengan syahid semasa pengepungan Constantinople dalam Khalifah Muawiyah (ra) dalam tempoh 48 Hijrah

Rujukan:


Lagi sumber lain mengenai landmark Masjid Nabawi:  http://arosyada.wordpress.com/2010/06/04/denah-raudhah/

Keterangan :
A. dari arah Bab As-Salam (Gate #1)
B. Mihrab Hanafi
C. Mimbar Rasulullah
D. Tempat Bilal / Muazzin
E. Mihrab Nabawi / Mihrab Rasulullah
F. Mihrab Utsmani
G. Batas Rumah Rasulullah
H. Ruang Aishah RA / Ruang Makam
I. Ruang Fatimah RA
J. Panggung di sekitar Mihrab Tahajjud
K1. Tempat Ahl Suffah sebelum perluasan 7 H
K2. Tempat Ahl Suffah setelah perluasan 7 H
K3. Panggung Tempat Petugas Keamanan / Sebagian menganggap ini tempat Ahl Suffah
L. Bab An-Nisa
M. Bab Jibril
N. Bab Baqi’ (Gate #41)
1. Makam Rasulullah SAW
2. Makam Abu Bakr RA
3. Makam Umar Ibn Al-Khattab RA
4. Tempat kedatangan malaikat Jibril ketika menyampaikan wahyu kepada Rasulullah SAW
5. Dinding Ruang Makam / Kamar Aishah RA
6. Dinding makam segilima, dibangun Umar Ibn Abd Aziz
7. Dinding makam segilima lapis ke dua, dibangun Sultan Qait Bay dari Mesir
8. Kubah kecil tepat di atas ruang makam
9. Lingkaran kubah Al Zarqa
10. Lingkaran kubah Al Khadra’ (Kubah Hijau)
11. Lubang besar searah makam Rasulullah SAW
12. Lubang kecil searah makam Abu Bakr RA
13. Lubang kecil searah makam Umar Ibn Al-Khattab RA
14. Raised platform untuk petugas / askar (data gak akurat berdasarkan ingetan aja)
15. Tiang As-Sarir (tempat tidur)
16. Tiang Al-Hirs (pengawal)
17. Tiang Al-Wufud (utusan)
18. Mihrab di Ruang Fatimah RA, dibangun Sultan Qait Bay dari Mesir
19. Mihrab Tahajjud
20. Mihrab tempat Rasulullah SAW shalat berjamaah dengan Ahl Suffah
99. Garis pembatas jemaah wanita pada saat sebagian raudhah khusus untuk jemaah wanita
Disclaimer :
Denah ini saya buat ulang kembali karena saya pernah diberi buku panduan haji dan umrah, ada denah raudhah nya yang kurang tepat, malah membingungkan. Selain itu gambar2 denah yang ada di internet kurang begitu jelas.
Kalau ada yang keliru, mohon segera dikoreksi. Thanks.
Gambar tanpa skala, ada sebagian berdasarkan ingatan aja. Dikompilasi juga dari sumber2 lain :
Bismillahirahmanirahim,
Masya Allah….. Bagusnya software ni. Jangan ketingallan untuk downloadnya – Free!!
Preview software (youtube)
Download di sini dan ada banyak lagi!

Rom 30:28

Bismillahirahmanirahim,
Semoga Allah memberi kita keimanan yang teguh.
Allah berfirman bahwa tidak mungkin Allah melantik dan menjadikan di kalangan hambaNya sebagai sekutuNya, seperti perumpamaan; kita memiliki hamba (atau org gaji), mahukah kita berkongsi milik dgn memberi harta2 kita, rumah kita, kereta kita, duit bank kita, berkuasa pula pada anak2 dan isteri kita… Mana mungkin!!!

Tafsir Ayatul Qursi

Bismillahirahmanirahim,
Semoga kita dapat beramal dengannya. Amin.

Bismillahirahmanirahim,
Segala pujian dan pujaan bagi Allah Azza WaJalla, yang telah menurunkan Al Quran kepada Nabi kita,  Muhammad SAW, sebagai mukjizat dan petunjuk sepanjang zaman. Semoga Allah menjadikan kita orang2 yang mempelajari Al Quran dan beramal dengannya dan mengajarkannya.
Dalam Surat Al Mujaadilah (Pembantahan Seorang Wanita), terdapat satu perbuatan (perkataan) buruk yang Allah kisahkan, yang Allah tidak mengazabkan mereka di dunia. Lalu mereka menyangka mereka terselamat dan menyangka tidak akan ada apa2 pun terjadi pada mereka. Namun, Allah khabarkan, cukuplah nanti mereka akan masuk neraka Jahanam.
Apakah tidak kamu perhatikan orang-orang yang telah dilarang mengadakan pembicaraan rahasia, kemudian mereka kembali (mengerjakan) larangan itu dan mereka mengadakan pembicaraan rahasia untuk berbuat dosa, permusuhan dan durhaka kepada Rasul. Dan apabila mereka datang kepadamu, mereka mengucapkan salam kepadamu dengan memberi salam yang bukan sebagai yang ditentukan Allah untukmu. Dan mereka mengatakan kepada diri mereka sendiri: “Mengapa Allah tidak menyiksa kita disebabkan apa yang kita katakan itu?” Cukuplah bagi mereka Jahannam yang akan mereka masuki. Dan neraka itu adalah seburuk-buruk tempat kembali. (58:8)

Neraka Jahannam Sebagai Satu Tempat Pembalasan Yang Sangat Dasyat
Allah memperikan seksaan di neraka dengan seksaan yang mengerikan dan amat berat. Di mana manusia dibakar tanpa henti, dan yang meyakitkan lagi kulit akan terbakar hangus dan kembali tumbuh untuk dibakar lagi. Dalam api yang sangat panas, diceritakan jikalau api neraka diganti dengan api dunia, nescaya bergembiralah penghuni neraka kerana dibandingkan api dunia dan api neraka, tersangatlah jauh hingga mereka rasa gembira. Tapi itu tidak akan terjadi. Allah memperikan seksaan neraka, bahwa tidak ditambah sesuatu apa pun pada penghuni neraka kecuali seksaan. A’uzubillah min zalik.
Tatkala penghuni syurga merasai nikmat yang semakin bertambah, diceritakan kelazatan makanan apabila dimakan semakin sedap, hingga terlupalah bahwa ada makanan yang lain, kerana terlalu sedapnya makanan yang dimakan dan tak jemu2. Kita takut pula, dengan seksaan neraka, yang tidak ditambah melainkan seksaan. Maka semakin beratlah seksaan dalam neraka. A’uzubillah minzalik.
Yang tidak terbayangkan lagi, dengan penyeksaan jiwa dan raga. Telah putus segala harapan bagi orang2 yang kufur itu dari terlepas azab neraka. Bagaimakah rasanya perasaan putus asa itu? Tidak dapat dibayangkan betapa berat masalah dalam hatinya, yang tidak akan selesai. Lalu dia mengharapkan kematian…tapi tidak! Tiada kematian bagi orang yang di dalam neraka! A’uzubillah min zalik.
Betapa berat seksaan neraka. Tersangat berat.
Maka tepatlah kata2 Allah, “ Cukuplah bagi mereka Jahannam yang akan mereka masuki. Dan neraka itu adalah seburuk-buruk tempat kembali”

Bersabar untuk orang yang beriman
Dunia yang serba menduga ini, Allah jadikan sebahagian yang lain sebagai ujian kepada sebahagian yang lain. Dan Allah jadikan pemimpin2 yang zalim sebagau ujian.  Makanya, bagi orang yang beriman, kita harus sabar apabila melihat pemimpin zalim “seolah2 terlepas” dengan perbuatan2 jahat mereka. Lihatlah, bagaimana pemimpin yang zalim membunuh kanak2 dan bayi yang tak berdosa dengan sangat kejam. Lihatlah, betapa silih berganti rakyat Palestin terbunuh kejam oleh Yahudi laknatullah.
Mungkin mereka berkata, lihatlah…kenapa Allah tidak mengazab kita disebabkan perbuatan kita ini?
Al Quran menerangkan, cukuplah bagi mereka neraka Jahannam. Seburuk2 tempat kembali.
Allahu a’lam.

Saya tak sanggup untuk meletakkan gambar2 kekejaman manusia di sini.. Kita yakin Allah akan membalas mereka yang jahat dengan azab yang pedih.

Jagalah pandangan

Bismillahirahmanirahim,
Ya Allah, jadikanlah kami hambaMu yang memelihara pandangan kami…
Orang yang beriman, apabila dia berbuat dosa, dirasakannya seolah2 gunung berada di atas kepalanya dan akan jatuh menimpanya..
Orang yang fasik, apabila dia berbuat dosa, dia hanya berasa seperti lalat yang menghinggap hidungnya.
Bismillahirahmanirahim,
Semoga dapat menenangkan hati kita. Amin..

18. Surah Al-Kahf (The Cave)

In the Name of Allah, The Most Gracious, Most Merciful
1. All the praises and thanks be to Allah, Who has sent down to His slave (Muhammad ) the Book (the Qur’an), and has not placed therein any crookedness.
2. (He has made it) Straight to give warning (to the disbelievers) of a severe punishment from Him, and to give glad tidings to the believers (in the Oneness of Allah Islamic Monotheism), who work righteous deeds, that they shall have a fair reward (i.e. Paradise).
3. They shall abide therein forever.
4. And to warn those (Jews, Christians, and pagans) who say, “Allah has begotten a son (or offspring or children).”
5. No knowledge have they of such a thing, nor had their fathers. Mighty is the word that comes out of their mouths [i.e. He begot (took) sons and daughters]. They utter nothing but a lie.
6. Perhaps, you, would kill yourself (O Muhammad ) in grief, over their footsteps (for their turning away from you), because they believe not in this narration (the Qur’an).
7. Verily! We have made that which is on earth as an adornment for it, in order that We may test them (mankind) as to which of them are best in deeds. [i.e.those who do good deeds in the most perfect manner, that means to do them (deeds) totally for Allah's sake and in accordance to the legal ways of the Prophet  ].
8. And verily! We shall make all that is on it (the earth) a bare dry soil (without any vegetation or trees, etc.).
9. Do you think that the people of the Cave and the Inscription (the news or the names of the people of the Cave) were a wonder among Our Signs?
10. (Remember) when the young men fled for refuge (from their disbelieving folk) to the Cave, they said: “Our Lord! Bestow on us mercy from Yourself, and facilitate for us our affair in the right way!”
11. Therefore We covered up their (sense of) hearing (causing them, to go in deep sleep) in the Cave for a number of years.
12. Then We raised them up (from their sleep), that We might test which of the two parties was best at calculating the time period that they had tarried.
13. We narrate unto you (O Muhammad ) their story with truth: Truly! They were young men who believed in their Lord (Allah), and We increased them in guidance.
14. And We made their hearts firm and strong (with the light of Faith in Allah and bestowed upon them patience to bear the separation of their kith and kin and dwellings, etc.) when they stood up and said: “Our Lord is the Lord of the heavens and the earth, never shall we call upon any ilah (god) other than Him; if we did, we should indeed have uttered an enormity in disbelief.
15. “These our people have taken for worship aliha (gods) other than Him (Allah). Why do they not bring for them a clear authority? And who does more wrong than he who invents a lie against Allah.
16. (The young men said to one another): “And when you withdraw from them, and that which they worship, except Allah, then seek refuge in the Cave, your Lord will open a way for you from His Mercy and will make easy for you your affair (i.e. will give you what you will need of provision, dwelling, etc.).”
17. And you might have seen the sun, when it rose, declining to the right from their Cave, and when it set, turning away from them to the left, while they lay in the midst of the Cave. That is (one) of the Ayat (proofs, evidences, signs) of Allah. He whom Allah guides, is rightly guided; but he whom He sends astray, for him you will find no Wali(guiding friend) to lead him (to the right Path).
18. And you would have thought them awake, while they were asleep. And We turned them on their right and on their left sides, and their dog stretching forth his two forelegs at the entrance [of the Cave or in the space near to the entrance of the Cave (as a guard at the gate)]. Had you looked at them, you would certainly have turned back from them in flight, and would certainly have been filled with awe of them.
19. Likewise, We awakened them (from their long deep sleep) that they might question one another. A speaker from among them said: “How long have you stayed (here)?” They said: “We have stayed (perhaps) a day or part of a day.” They said: “Your Lord (Alone) knows best how long you have stayed (here). So send one of you with this silver coin of yours to the town, and let him find out which is the good lawful food, and bring some of that to you. And let him be careful and let no man know of you.
20. “For if they come to know of you, they will stone you (to death or abuse and harm you) or turn you back to their religion, and in that case you will never be successful.”
21. And thus We made their case known to the people, that they might know that the Promise of Allah is true, and that there can be no doubt about the Hour. (Remember) when they (the people of the city) disputed among themselves about their case, they said: “Construct a building over them, their Lord knows best about them,” (then) those who won their point said (most probably the disbelievers): “We verily shall build a place of worship over them.”
22. (Some) say they were three, the dog being the fourth among them; (others) say they were five, the dog being the sixth, guessing at the unseen; (yet others) say they were seven, the dog being the eighth. Say (O Muhammad ): “My Lord knows best their number; none knows them but a few.” So debate not (about their number, etc.) except with the clear proof (which We have revealed to you). And consult not any of them (people of the Scripture, Jews and Christians) about (the affair of) the people of the Cave.
23. And never say of anything, “I shall do such and such thing tomorrow.”
24. Except (with the saying), “If Allah will!” And remember your Lord when you forget and say: “It may be that my Lord guides me unto a nearer way of truth than this.”
25. And they stayed in their Cave three hundred (solar) years, and add nine (for lunar years).
26. Say: “Allah knows best how long they stayed. With Him is (the knowledge of) the unseen of the heavens and the earth. How clearly He sees, and hears (everything)! They have no Wali (Helper, Disposer of affairs, Protector, etc.) other than Him, and He makes none to share in His Decision and His Rule.”
27. And recite what has been revealed to you (O Muhammad ) of the Book (the Qur’an) of your Lord (i.e. recite it, understand and follow its teachings and act on its orders and preach it to men). None can change His Words, and none will you find as a refuge other than Him.
28. And keep yourself (O Muhammad ) patiently with those who call on their Lord (i.e. your companions who remember their Lord with glorification, praising in prayers, etc., and other righteous deeds, etc.) morning and afternoon, seeking His Face, and let not your eyes overlook them, desiring the pomp and glitter of the life of the world; and obey not him whose heart We have made heedless of Our Remembrance, one who follows his own lusts and whose affair (deeds) has been lost.
29. And say: “The truth is from your Lord.” Then whosoever wills, let him believe, and whosoever wills, let him disbelieve. Verily, We have prepared for the Zalimun(polytheists and wrong-doers, etc.), a Fire whose walls will be surrounding them (disbelievers in the Oneness of Allah). And if they ask for help (relief, water, etc.) they will be granted water like boiling oil, that will scald their faces. Terrible the drink, and an evil Murtafaqa (dwelling, resting place, etc.)!
30. Verily! As for those who believe and do righteous deeds, certainly! We shall not suffer to be lost the reward of anyone who does his (righteous) deeds in the most perfect manner.
31. These! For them will be ‘Adn (Eden) Paradise (everlasting Gardens); wherein rivers flow underneath them, therein they will be adorned with bracelets of gold, and they will wear green garments of fine and thick silk. They will recline therein on raised thrones. How good is the reward, and what an excellent Murtafaqa (dwelling, resting place, etc.)!
32. And put forward to them the example of two men; unto one of them We had given two gardens of grapes, and We had surrounded both with date-palms; and had put between them green crops (cultivated fields etc.).
33. Each of those two gardens brought forth its produce, and failed not in the least therein, and We caused a river to gush forth in the midst of them.
34. And he had property (or fruit) and he said to his companion, in the course of mutual talk: I am more than you in wealth and stronger in respect of men.” [See Tafsir Qurtubi, Vol. 10, Page 403].
35. And he went into his garden while in a state (of pride and disbelief) unjust to himself. He said: “I think not that this will ever perish.
36. “And I think not the Hour will ever come, and if indeed I am brought back to my Lord, (on the Day of Resurrection), I surely shall find better than this when I return to Him.”
37. His companion said to him, during the talk with him: “Do you disbelieve in Him Who created you out of dust (i.e. your father Adam), then out of Nutfah (mixed semen drops of male and female discharge), then fashioned you into a man?
38. “But as for my part (I believe) that He is Allah, my Lord and none shall I associate as partner with my Lord.
39. It was better for you to say, when you entered your garden: ‘That which Allah wills (will come to pass)! There is no power but with Allah ‘. If you see me less than you in wealth, and children.
40. “It may be that my Lord will give me something better than your garden, and will send on it Husban (torment, bolt, etc.) from the sky, then it will be a slippery earth.
41. “Or the water thereof (of the gardens) becomes deep-sunken (underground) so that you will never be able to seek it.”
42. So his fruits were encircled (with ruin). And he remained clapping his hands with sorrow over what he had spent upon it, while it was all destroyed on its trellises, he could only say: “Would I had ascribed no partners to my Lord!” [Tafsir Ibn Kathir]
43. And he had no group of men to help him against Allah, nor could he defend or save himself.
44. There (on the Day of Resurrection), Al-Walayah (the protection, power, authority and kingdom) will be for Allah (Alone), the True God. He (Allah) is the Best for reward and the Best for the final end. (La ilaha ill-Allah none has the right to be worshipped but Allah).
45. And put forward to them the example of the life of this world, it is like the water (rain) which We send down from the sky, and the vegetation of the earth mingles with it, and becomes fresh and green. But (later) it becomes dry and broken pieces, which the winds scatter. And Allah is Able to do everything.
46. Wealth and children are the adornment of the life of this world. But the good righteous deeds (five compulsory prayers, deeds of Allah’s obedience, good and nice talk, remembrance of Allah with glorification, praises and thanks, etc.), that last, are better with your Lord for rewards and better in respect of hope.
47. And (remember) the Day We shall cause the mountains to pass away (like clouds of dust), and you will see the earth as a levelled plain, and we shall gather them all together so as to leave not one of them behind.
48. And they will be set before your Lord in (lines as) rows, (and Allah will say): “Now indeed, you have come to Us as We created you the first time. Nay, but you thought that We had appointed no meeting for you (with Us).”
49. And the Book (one’s Record) will be placed (in the right hand for a believer in the Oneness of Allah, and in the left hand for a disbeliever in the Oneness of Allah), and you will see the Mujrimun (criminals, polytheists, sinners, etc.), fearful of that which is (recorded) therein. They will say: “Woe to us! What sort of Book is this that leaves neither a small thing nor a big thing, but has recorded it with numbers!” And they will find all that they did, placed before them, and your Lord treats no one with injustice.
50. And (remember) when We said to the angels; “Prostrate to Adam.” So they prostrated except Iblis (Satan). He was one of the jinns; he disobeyed the Command of his Lord. Will you then take him (Iblis) and his offspring as protectors and helpers rather than Me while they are enemies to you? What an evil is the exchange for the Zalimun(polytheists, and wrong-doers, etc).
51. I (Allah) made them (Iblis and his offspring) not to witness (nor took their help in) the creation of the heavens and the earth and not (even) their own creation, nor was I (Allah) to take the misleaders as helpers.
52. And (remember) the Day He will say:”Call those (so-called) partners of Mine whom you pretended.” Then they will cry unto them, but they will not answer them, and We shall put Maubiqa (a barrier, or enmity, or destruction, or a valley in Hell) between them.
53. And the Mujrimun (criminals, polytheists, sinners), shall see the Fire and apprehend that they have to fall therein. And they will find no way of escape from there.
54. And indeed We have put forth every kind of example in this Qur’an, for mankind. But, man is ever more quarrelsome than anything.
55. And nothing prevents men from believing, now when the guidance (the Qur’an) has come to them, and from asking Forgiveness of their Lord, except that the ways of the ancients be repeated with them (i.e. their destruction decreed by Allah), or the torment be brought to them face to face?
56. And We send not the Messengers except as giver of glad tidings and warners. But those who disbelieve, dispute with false argument, in order to refute the truth thereby. And they treat My Ayat (proofs, evidences, verses, lessons, signs, revelations, etc.), and that with which they are warned, as jest and mockery!
57. And who does more wrong than he who is reminded of the Ayat (proofs, evidences, verses, lessons, signs, revelations, etc.) of his Lord, but turns away from them forgetting what (deeds) his hands have sent forth. Truly, We have set veils over their hearts lest they should understand this (the Qur’an), and in their ears, deafness. And if you (O Muhammad ) call them to guidance, even then they will never be guided.
58. And your Lord is Most Forgiving, Owner of Mercy. Were He to call them to account for what they have earned, then surely, He would have hastened their punishment. But they have their appointed time, beyond which they will find no escape.
59. And these towns (population, ‘Ad, Thamud, etc.) We destroyed when they did wrong. And We appointed a fixed time for their destruction.
60. And (remember) when Musa (Moses) said to his boy-servant: “I will not give up (travelling) until I reach the junction of the two seas or (until) I spend years and years in travelling.”
61. But when they reached the junction of the two seas, they forgot their fish, and it took its way through the sea as in a tunnel.
62. So when they had passed further on (beyond that fixed place), Musa (Moses) said to his boy-servant: “Bring us our morning meal; truly, we have suffered much fatigue in this, our journey.”
63. He said:”Do you remember when we betook ourselves to the rock? I indeed forgot the fish, none but Shaitan (Satan) made me forget to remember it. It took its course into the sea in a strange (way)!”
64. [Musa (Moses)] said: “That is what we have been seeking.” So they went back retracing their footsteps.
65. Then they found one of Our slaves, unto whom We had bestowed mercy from Us, and whom We had taught knowledge from Us.
66. Musa (Moses) said to him (Khidr) “May I follow you so that you teach me something of that knowledge (guidance and true path) which you have been taught (by Allah)?”
67. He (Khidr) said: “Verily! You will not be able to have patience with me!
68. “And how can you have patience about a thing which you know not?”
69. Musa (Moses) said: “If Allah will, you will find me patient, and I will not disobey you in aught.”
70. He (Khidr) said: “Then, if you follow me, ask me not about anything till I myself mention it to you.”
71. So they both proceeded, till, when they embarked the ship, he (Khidr) scuttled it. Musa (Moses) said: “Have you scuttled it in order to drown its people? Verily, you have committed a thing “Imra” (a Munkar - evil, bad, dreadful thing).”
72. He (Khidr) said: “Did I not tell you, that you would not be able to have patience with me?”
73. [Musa (Moses)] said: “Call me not to account for what I forgot, and be not hard upon me for my affair (with you).”
74. Then they both proceeded, till they met a boy, he (Khidr) killed him. Musa (Moses) said: “Have you killed an innocent person who had killed none? Verily, you have committed a thing “Nukra” (a great Munkar - prohibited, evil, dreadful thing)!”
75. (Khidr) said: “Did I not tell you that you can have no patience with me?”
76. [Musa (Moses)] said: “If I ask you anything after this, keep me not in your company, you have received an excuse from me.”
77. Then they both proceeded, till, when they came to the people of a town, they asked them for food, but they refused to entertain them. Then they found therein a wall about to collapse and he (Khidr) set it up straight. [Musa (Moses)] said: If you had wished, surely, you could have taken wages for it!”
78. (Khidr) said: “This is the parting between me and you, I will tell you the interpretation of (those) things over which you were unable to hold patience.
79. “As for the ship, it belonged to Masakin (poor people) working in the sea. So I wished to make a defective damage in it, as there was a king after them who seized every ship by force.
80. “And as for the boy, his parents were believers, and we feared lest he should oppress them by rebellion and disbelief.
81. “So we intended that their Lord should change him for them for one better in righteousness and near to mercy.
82. “And as for the wall, it belonged to two orphan boys in the town; and there was under it a treasure belonging to them; and their father was a righteous man, and your Lord intended that they should attain their age of full strength and take out their treasure as a mercy from your Lord. And I did it not of my own accord. That is the interpretation of those (things) over which you could not hold patience.”
83. And they ask you about Dhul-Qarnain. Say: “I shall recite to you something of his story.”
84. Verily, We established him in the earth, and We gave him the means of everything.
85. So he followed a way.
86. Until, when he reached the setting place of the sun, he found it setting in a spring of black muddy (or hot) water. And he found near it a people. We (Allah) said (by inspiration): “O Dhul-Qarnain! Either you punish them, or treat them with kindness.”
87. He said: “As for him (a disbeliever in the Oneness of Allah) who does wrong, we shall punish him; and then he will be brought back unto his Lord; Who will punish him with a terrible torment (Hell).
88. “But as for him who believes (in Allah’s Oneness) and works righteousness, he shall have the best reward, (Paradise), and we (Dhul-Qarnain) shall speak unto him mild words (as instructions).”
89. Then he followed another way,
90. Until, when he came to the rising place of the sun, he found it rising on a people for whom We (Allah) had provided no shelter against the sun.
91. So (it was)! And We knew all about him (Dhul-Qarnain).
92. Then he followed (another) way,
93. Until, when he reached between two mountains, he found, before (near) them (those two mountains), a people who scarcely understood a word.
94. They said: “O Dhul-Qarnain! Verily! Ya’juj and Ma’juj (Gog and Magog) are doing great mischief in the land. Shall we then pay you a tribute in order that you might erect a barrier between us and them?”
95. He said: “That (wealth, authority and power) in which my Lord had established me is better (than your tribute). So help me with strength (of men), I will erect between you and them a barrier.
96. “Give me pieces (blocks) of iron,” then, when he had filled up the gap between the two mountain-cliffs, he said: “Blow,” till when he had made it (red as) fire, he said: “Bring me molten copper to pour over it.”
97. So they [Ya'juj and Ma'juj (Gog and Magog)] were made powerless to scale it or dig through it.
98. Dhul-Qarnain) said: “This is a mercy from my Lord, but when the Promise of my Lord comes, He shall level it down to the ground. And the Promise of my Lord is ever true.”
99. And on that Day [i.e. the Day Ya'juj and Ma'juj (Gog and Magog) will come out], We shall leave them to surge like waves on one another, and the Trumpet will be blown, and We shall collect them all together.
100. And on that Day We shall present Hell to the disbelievers, plain to view,
101. (To) Those whose eyes had been under a covering from My Reminder (this Qur’an), and who could not bear to hear (it).
102. Do then those who disbelieve think that they can take My slaves [i.e., the angels, Allah's Messengers, 'Iesa (Jesus), son of Maryam (Mary), etc.] as Auliya’ (lords, gods, protectors, etc.) besides Me? Verily, We have prepared Hell as an entertainment for the disbelievers (in the Oneness of Allah Islamic Monotheism).
103. Say (O Muhammad ): “Shall We tell you the greatest losers in respect of (their) deeds?
104. “Those whose efforts have been wasted in this life while they thought that they were acquiring good by their deeds!
105. “They are those who deny the Ayat (proofs, evidences, verses, lessons, signs, revelations, etc.) of their Lord and the Meeting with Him (in the Hereafter). So their works are in vain, and on the Day of Resurrection, We shall not give them any weight.
106. “That shall be their recompense, Hell; because they disbelieved and took My Ayat (proofs, evidences, verses, lessons, signs, revelations, etc.) and My Messengers by way of jest and mockery.
107. “Verily! Those who believe (in the Oneness of Allah Islamic Monotheism) and do righteous deeds, shall have the Gardens of Al-Firdaus (the Paradise) for their entertainment.
108. “Wherein they shall dwell (forever). No desire will they have to be removed therefrom.”
109. Say (O Muhammad  to mankind). “If the sea were ink for (writing) the Words of my Lord, surely, the sea would be exhausted before the Words of my Lord would be finished, even if we brought (another sea) like it for its aid.”

Bagaimana nak masuk Islam

Bismillahirahmanirahim,
Semoga manfaat dan semoga Allah memberi kita semua hidayahNya…Amin…
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
“bi ismi” (adverb – kata keterangan) di permulaan ayat menerangkan keadaan pekerjaan (aktiviti) yang sedang dilakukan.  Misalnya anda membaca basmalah ketika hendak makan, maka makna kalimatnya adalah : “Dengan menyebut nama Allah aku makan”.
Ada dua fungsi bismillah:
Pertama : Tabarruk (mengharap berkah) dengan mendahulukan asma Allah عزّوجلّ.
Kedua : Meletakkan had (batasan) dalam setiap perkerjaan (perbuatan) kita dengan Tauhid Uluhiyah.  Seolah engkau berkata: “Aku tidak makan dengan menyebut nama siapapun untuk mengharap berkah dengannya dan untuk meminta pertolongan darinya selain nama Allah عزّوجلّ”.
Demikianlah pemahaman saya dari tafsir ringkas Bismillah.
Ikuti selanjutnya tafsir ringkas dari ayat yang mulia ini, ia (Bismillah) di awal setiap surat Al-Qur’an selain Surat At-Taubah. Syaikh رحمه الله selanjutnya menjelaskan tentang tafsir Jalalah, Ar-Rahman dan Ar-Rahim serta perbedaan pendapat tentang apakah Bismillah merupakan ayat tersendiri dalam surat Al-Fatihah atau bagian dari surat Al-Fatihah.
(click untuk besarkan)
Bismillahirahmanirahim,
Setelah meneliti fakta2 dan hujah2 kaum muslimin, maka beginilah jawapanku. Aku beriman bahwa Nabi Muhammad SAW mempunyai akhlak terpuji.  Barangsiapa yang mahu engkar, silakan… maka kelak, kamu akan mengetahui siapakah yang berada dalam kesesatan yang nyata!
Adat & Tradisi
———————
Adat dan tradisi pada zaman dahulu sangat berbeza dengan zaman kita. Cuba lihat pada generasi ibu dan nenek kita sekitar 50-100 tahun dahulu, rata2 mereka berkahwin pada umur belasan tahun! Jika zaman ibu dan nenek kita pun berbeza dengan zaman kita, apatah lagi zaman kita dengan zaman 1400 tahun dahulu?
Adalah salah untuk menghakimi adat dan tradisi zaman dahulu dengan adat dan tradisi pada zaman sekarang. Bentuk perkahwinan tersebut diterima oleh masyarakat dahulu. Buktinya, musuh2 Nabi Muhammad SAW yang paling ketat pun, seperti Abu Jahal dan Abu Lahab tidak pernah menyoal perkahwinan Baginda dengan Siti Aisyah sebagai tidak bermoral!
Apakah bentuk perkahwinan Baginda
——————————————————
Menjodohkan anak2 perempuan ketika umur kanak2 adalah tradisi orang Arab dahulu. Menjadi kebiasaan menjodohkan anak2 perempuan ketika usia muda untuk merapatkan hubungan antara keluarga/ kabilah pada waktu itu. Kawan baik Nabi Muhammad, Abu Bakr As Siddiq ingin merapatkan hubungan keluarga beliau dengan Baginda SAW. Ianya bukan atas dasar seksual.
Prinsip Keadilan Islam
——————————–
Islam menggariskan bahwa perkahwinan mesti berasaskan kepada persetujuan pengantin perempuan. Surah An-Nisa 4:19 “wahai orang beriman, tidak halal bagi kamu mempusakai wanita denganjalan paksa..” Ini dibuktikan dalam hadis Bukhari bahwa Siti Aisyah ketika berumur 6 tahun tidak memberi reaksi pada cadangan ayahnya untuk berkahwin
dengan Rasulullah SAW. Kemudian, ketika siti Aisyah berumur 9 tahun, sekali lagi ditanya dan kali ini beliau mengerti dan menyetujui.
Akhlak Rasulullah SAW
———————————-
Walaupun sesudah berkahwin ketika berumur 9 tahun, Siti Aisyah tidak hidup dan tinggal sekali dengan Rasulullah, hinggalah Siti Aisyah mencapai umur melayakkan beliau untuk melahirkan anak. Sesudah itu pun, Baginda SAW mengambil masa melayani Siti Aisyah dengan baik dan pernah Baginda SAW berlumba lari dengan Siti Aisyah, begitulah hubungan baik Rasulullah SAW dengan Siti Aisyah.
Menolak tanggapan Phedophilia
———————————————–
Nabi Muhammad berkahwin dengan Siti Khadijah yang berumur 45 tahun, dan tinggal bersama selama 25 tahun hanya dengan seorang isteri. Isteri kedua Baginda SAW, Saudah berumur 65 tahun ketika berkahwin dengan Baginda SAW. Kemudian hampir kesemua isteri2 yang Baginda SAW kahwinin adalah janda yang berumur lebih 40 tahun! Baginda berkahwin atas dasar memberi perlindungan kepada balu, untuk dakwah dan sebagai contoh tauladan.
Bismillahirahmanirahim,
Baginda SAW bersabda yang bermaksud:
Terdapat satu surah yang mengandungi 30 ayat di dalam Al-Quran, yang melindungi pembacanya di dalam kubur sehingga pembacanya diampuni.
Diriwayat bahwa, tatkala baginda SAW bersabda demikian, maka bersegeralah setiap penduduk Mekah membaca dan menghafalnya sehingga setiap mereka menghafalnya.
Semoga Allah memasukkan kita ke dalam golongan2 yang diberi nikmat, semoga Allah memberi kita kekuatan menghafal dan menhayati surah Al-Mulk. Ya Allah, Ya Tuhan kami… selamatkan lah kami dari azab api neraka dan selamatkan kami dari azab kubur…. Pada-Mu lah kami memohon perlindungan..Ya Tuhan Yang Maha Melindungi… Amin….
Bismillahirahmanirahim,
Here we have Yusuf Estes explanation about Prophet Muhammad p.b.u.h  marriage with Aisha at her age of 9. This may explain the rationale and the Islamic principle toward the issue of marrying woman in a young age. May Allah make us firm with our religion, and May Allah shed light to all of us.
Dalam satu hadis yang menceritakan perjalanan Isra’ dan Mikraj Rasulullah Saw, baginda dapat melihat Nabi Adam di langit yang terdekat, kemudian Baginda melalui Nabi Yusof, dan Baginda bersabda:
“Then, I passed by Yusuf (Joseph) and I found him to be granted half of beauty.”Some scholars explained that it means that he was given half of the beauty Adam was granted. Indeed, this is very suitable and convincing! That Allah, the Almighty created Adam, fashioned him by His Hand and breathed into him out of His Soul, for all these Allah the Almighty must have created the best of all things
Begitulah yang digambar oleh Rasulullah SAW mengenai Nabi Adam A.S, yang juga dipanggil “Abu Basyar” ~ “Bapa Manusia”.
Maka hilanglah dari minda kita, gambaran orang2 prasejarah yang dibayangkan oleh Charles Darwin seperti monyet. Semoga Allah menambahkan kita ilmu yang bermanfaat.

ALLAH WHO CREATES


AND HE MAKES THE WATER STAYS ON EARTH


SAYS…

Dan Kami turunkan air dari langit menurut suatu ukuran; lalu Kami jadikan air itu menetap di bumi, dan sesungguhnya Kami benar-benar berkuasa menghilangkannya. [AL Mukminun 23:18]

AND HE ASKED…

Katakanlah: “Terangkanlah kepadaku jika sumber air kamu menjadi kering; maka siapakah yang akan mendatangkan air yang mengalir bagimu?”. [Al Mulk 67:30]

SubhanalLah… AlhamdulilLah..Bismillahirahmanirahim,
Semoga Allah memberi pahala yang besar kepada Syiekh Yusuf Qardhawi dan orang2 yang terlibat dalam usaha menerbitkan karya besar ini. Kita sangat menginginkan kefahaman tentang keutamaan dalam beribadat dan muamalat. Semoga dengan perkongsian ini, lebih ramai umat Islam dapat memperoleh manfaat, insya Allah.
Semoga Allah memberkati usaha kita dan memberkati ilmu kita. Amin..

Dowload: Fiqh Aulawiyat – Yusuf Qardhawi (Full Web Version).pdf

Senarai Bab Besar:
Bab 1 – Hajat Umat Islam Terhadap Fiqh Keutamaan
Bab 2- Keutamaan Kualiti Ke Atas Kuantiti
Bab 3- Keutamaan Kefahaman Ke Atas Semata-mata Hafalan
Bab 4- Keutamaan Dalam Bidang Fatwa dan Dakwah
Bab 5- Keutamaan Dalam Bidang Amal Perubatan
Bab 6- Keutamaan Dalam Perkara-Perkara Yang Diperintahkan Allah Ta’ala
Bab 7-Keutamaan Dalam Perkara-Perkara Yang Dilarang Allah Ta’ala
Bab 8- Sifat Sangat Kedekut
Bab 9- Keutamaan Dalam Bidang Pembaharuan Masyarakat
Bab 10-Fiqh Al-Awlawiyat Di dalam Ilmu Warisan Islam
Bab 11- Keutamaan Mengikut Pandangan Para Pejuang Pembaharuan Di Era Moden
Senarai Bab Kecil:
BAB 1 – Hajat Umat Islam Terhadap Fiqh Keutamaan
1-Pendahuluan 1
2-Rapuhnya Asas Keutamaan Umat 8
3-Rapuhnya Keutamaan Penilaian Cendekiawan Muslim 11
4-HUBUNGAN FIQH KEUTAMAAN DENGAN JENIS2 FIQH YANG LAIN 24
5-Hubungan Fiqh Keutamaan (Fiqh Al-Awlawiyat) dengan Fiqh Pertimbangan (Fiqh al-Muwazanat)
6-Melakukan Pertimbangan di antara pelbagai al-Masalih (Kemaslahatan) 25
7-Pertimbangan al-Mafasid (Kemafsadatan) atau al-Madhor (Kemudaratan) antara satu dengan lainnya 27
8-Pertimbangan antara al-Masalih (kemaslahatan) dan al-Mafasid (Kerosakan) apabila terjadi pertembungan antara keduanya 29
9-Bagaimana al-Masalih (Kebaikan) dan al-Mafasid (Keburukan) dapat dikenali? 31
10-Pendapat Ibn Abd. Salam 31
11-Bagaimana Kebaikan dan Keburukan Dunia/Akhirat dapat dikenali? 35
12-Tujuan disusunnya Kitab: Qawaid al-Ahkam 36
13-Hubungan Fiqh al-Aulawiyat (Fiqh Keutamaan) dengan Fiqh al-Maqasid (Maksud Syariat Ilmu Fiqh) 37
14-Hubungan Fiqh al-Aulawiyat dengan Fiqh al-Nusus (Fiqh Nas Al-Quran dan Al-Sunnah) 39
Bab2 Keutamaan Kualiti ke atas Kuantiti
1-Keutamaan Kualiti ke atas Kuantiti 41
2-Keutamaan dalam bidang ilmu pengetahuan dan pemikiran 59
3-Keutamaan Ilmu ke atas Amal 59
4-Ilmu adalah syarat bagi semua jenis kepimpinan (Politik, Ketenteraan dan Kehakiman) 64
5-Pentingnya ilmu bagi seorang Mufti 66
6-Pentingnya ilmu bagi para pendakwah dan guru 69
Bab 3 Keutamaan Kefahaman ke atas semata-mata Hafalan
1-Keutamaan Kefahaman ke atas semata-mata Hafalan 73
2-Keutamaan “al-Maqasid” ke atas “al-Zawahir”
3-Keutamaan Ijtihad ke atas Taqlid 78
4-Keutamaan perancangan dan pengkajian strategik bagi urusan-urusan dunia 80
5-Keutamaan2 dalam pandangan2 fiqh 81
6-Pemisah antara “al-Qat’i” dan al-Zonni” 83
Bab 4 Keutamaan dalam bidang Fatwa dan Dakwah
1-Keutamaan memberikan keringanan dan kemudahan atas sikap memberatkan dan menyusahkan 91
2-Mengakui keadaan darurat yang datang menimpa 100
3-Perubahan fatwa kerana perubahan masa dan tempat 101
4-Memahami “Sunnah al-Tadarruj” (Gradualiti) 104
5-Meluruskan kembali wawasan Pemilikan Muslim 106
6-Cara yang benar: Mengikut konsep al-Quran 109
BAB 5 Keutamaan dalam bidang amal perubatan
1-Keutamaan amal yang berkesinambungan ke atas amal yang terputus-putus 113
2-Keutamaan amalan yang memberikan manfaat kepada orang ramai daripada amalan yang memberikan manfaat untuk diri sendiri sahaja 116
3-Keutamaan amal yang lebih lama dan panjang kegunaan dan manfaat ke atas selainnya 122
4-Keutamaan amal di zaman fitnah 124
5-Keutamaan amalan hati ke atas amalan badan 127
6-Perbezaan keutamaan kerana perbezaan zaman, tempat dan situasi 134
7-Amalan Duniawi yang paling utama 134
8-Amalan Ibadah yang paling utama 136
Bab 6 Keutamaan dalam perkara2 yang diperintahkan Allah Taala
1-Keutamaan usul (Asas) ke atas furu’ (Cabang) 145
2-Keutamaan amalan fardhu ke atas amalan sunnah 149
3-Bersikap longgar terhadap perkara sunnah dan mustahab 150
4-Tindakan salah: Mengutamakan sunnah dan melalaikan wajib 153
5-Pandangan bernas Imam al-Raghib al-Asfahani 155
6-Keutamaan fardhu ain ke atas fardhu kifayah 156
7-Peringkat2 fardhu kifayah 158
8-Keutamaan hak2 manusia ke atas semata2 hak Allah 159
9-Keutamaan hak2 jamaah ke atas hak2 individu 163
10-Keutamaan wala’ (mengikut) kepada jamaah ke atas wala’ kepada individi atau kaum 166
11-Menanamkan semangat berjamaah dalam diri tiap2 individu 170
BAB 7 Keutamaan dalam perkara2 yang dilarang Allah
1-Kufur al-ilhad dan al-juhud (Ingkar dan tidak mengakui Allah) 173
2-Kufur syirik 174
3-Kufur ahli kitab 176
4-Kufur orang murtad 180
5-Kufur munafiq 183
6-Membezakan antara kufur, syirik, nifaq besar dan kecil 185
7-Kekufuran: Besar dan kecil 186
8-Pandangan imam ibnu qayyim 189
9-Syirik besar dan kecil 191
10-Nifaq besar dan kecil 194
11-Dosa2 besar 196
12-Dosa2 maksiat hati yang besar 198
13-Maksiat Nabi Adam AS dan maksiat iblis 198
14-Bahaya Takabbur 201
15-Hasad dan Dengki 203
Bab 8- Sifat Sangat Kedekut
1-Sifat Sangat Kedekut 207
2-Hawa Nafsu yang Dituruti 209
3-Sifat Berbangga dengan pendapat sendiri 210
4-Sifat Riak yang terkutuk 211
5-Cinta Dunia dan Mengutamakannya 213
6-Cinta Pangkat Dan Kedudukan 215
7-Dosa-dosa kecil 215
8-Bid’ah I’tiqadiyah dan Amaliyah 227
9-Perkara2 Syubahat 231
10-Perkara2 Makruh 239
11-Hawa Nafsu yang diturut 240
Bab 9 – Keutamaan Dalam Bidang Pembaharuan Masyarakat
1-Perubahan Mentaliti Sebelum Perubahan Organisasi 241
2-Tarbiyah sebelum Jihad 245
3-Mengapa Tarbiyah mesti diutamakan? 253
4-KEUTAMAAN PERTARUNGAN PEMIKIRAN 255
5-Pertarungan pemikiran di kalangan umat Islam 256
6-Aliran Khurafat 256
7-Aliran Tekstual 257
8-Aliran Keras dan Tidak Kompromi 257
9-Aliran Keadilan (Wasatiyah) 258
10-Tugas Aliran Keadilan 260
11-Mana yang mesti didahulukan: Melaksanakan Shariat Islam atau Tarbiyah dan Penerangan? 265
BAB 10 Fiqh al-aulawiyyat di dalam ilmu warisan islam
1-orang yang bertanya tentang: seseorang membunuh lalat dalam keadaan ihram.. ! 271
2-Fiqh al-aulawiyat di dalam ilmu warisan islam ketika berlaku kerosakan akhlak
3-Manakah yang lebih utama bagi kita: Bercampur dengan masyarakat atau melakukan uzlah (mengasingkan diri)? 276
4-manakah yang lebih utama: meninggalkan perkara yang dilarang atau melakukan perkara yang disuruh? 277
5-manakah yang lebih utama: kaya dengan syukur atau miskin dengan sabar? 282
6-imam al-ghazali dan fiqh al-aulawiyat 285
7-contoh kesalahan dalam memahami keutamaan amalan syarak 286
8-contoh membelanjakan harta bukan pada tempatnya yang utama 289
9-kesibukan orang kaya dengan ibadah badaniyah 290
10-membelanjakan harta untuk pergi haji sunat 291
11-ulama2 lain yang juga memberikan perhatian terhadap masalah fiqh al-aulawiyat 292
12-imam ibnu taimiyah dan fiqh al-aulawiyat 294
BAB 11 Keutamaan mengikut pandangan para pejuang pembaharuan di era moden (Terakhir)
1-Imam Muhammad bin Abdul Wahab 309
2-Sheikh Muhammad Ahmad al-Mahdi 310
3-Sayyid Jamaluddin al-Afghani 310
4-Imam Muhammad Abduh 310
5-Imam Hasan al-Banna 312
6-Imam Sayyid Abul Ala al-Maududi 317
7-As-Syahid Sayyid Qutb 317
8-Professor Muhammad al-Mubarak 324
9-Sheikh Muhammad al-Ghazali 329
(TAMAT)
Manusia tahu rezki itu dari Allah (Tuhan), tapi sebahagian manusia acuh tidak acuh bila sebahagian rezekinya dari yang haram.
Mereka bertanya patutkah kami dipersalahkan? Bukankah ini juga dari Allah?
Allah berfirman: Atau siapakah yang dapat memberi kamu rezeki, jika Allah menyekat rezeki dariNya kepada kamu? Sebenarnya mereka (org yg kufur) terus menerus dalam kesombongan dan menjauhkan diri. 67:21
Apa yg dimaksudkan oleh Allah, bukankah Dia satu2nya pemberi rezeki, bagaimana bisa manusia engkar darinperintahnya?
Seperti sekumpulan manusia yang tersesat dipadang pasir, yang tiada air atau makanan. Hanya kematian terbayang2 di depan mereka. Namun mereka menjumpai sebuah kebun buah yang subur dan mata air yang jernih. Namun, ia ada empunya tuannya. Tatkala, melihat sekumpulan manusia itu, tuan empunya kebun menjemput mereka makan dan minum sepuas2nya. Namun, dia melarang..jangan di makan buah2 yang masih muda kerana ia tak elok bagi kamu, dan akan menjejaskan pohon2 di kebun itu.
Begitulah keadaannya bila Allah menyuruh kita ambil rezeki yang halal(baik) sahaja di dunia ini.
Jadi, siapakah yang sombong itu, yang sanggup engkar larangan Tuan kebun dengan mengambil buah2 yang dilarang oleh Tuan kebun? Bukankah tadi dia hampir saja mati kerana tiada makanan? Tidakkah patut dia sangat2 berterima kaseh pada si Tuan kebun? Patutkah dia menyalahkan Tuan kebun kerana di kebunnya ada buah2 yang muda?
Masya Allah…. Semoga Allah jadikan kita orang2 yang baik (sholeh). Amin….
Salam,
Ini adalah jadual PLUS Highway untuk pulang berhari raya, semoga perjalanan kita dimudahkan ALLAH dan dilindungi oleh-NYA. Amin..
(CLICK ON PICTURE TO ENLARGE)

3 Doa Yang Mustajab

Bismillahirahmanirahim,
Dari Abu Hurairah ra berkata, Rasulullah Saw bersabda: “Tiga doa yang mustajab (didengar oleh Allah) yang tidak ada keraguan lagi di dalamnya; Doa orang yang terdzalimi, doa seorang musafir dan doa orang tua untuk anaknya.” (HR. Tirmidzi. Kitab Tuhfatul Akhwadzi, Hadits nomor 1828).
Ya Tuhan, baiknya sifat-Mu, sehingga doa seorang bapa kepada anaknya juga Engkau dengari. Apalah sangat jasa seorang bapa berbanding ibu kepada anaknya. Tapi Engkau Ya Allah, Maha Baik…. SubhaNalLah…


 
Wanita itu sudah tua, namun semangat perjuangannya tetap menyala seperti wanita yang masih muda. Setiap tutur kata yang dikeluarkannya selalu menjadi pendorong dan bualan orang disekitarnya. Maklumlah, ia memang seorang penyair dua zaman, maka tidak kurang pula bercakap dalam bentuk syair. Al-Khansa bin Amru, demikianlah nama wanita itu. Dia merupakan wanita yang terkenal cantik dan pandai di kalangan orang Arab. Dia pernah bersyair mengenang kematian saudaranya yang bernama Sakhr :
“Setiap mega terbit, dia mengingatkan aku pada Sakhr, malang. Aku pula masih teringatkan dia setiap mega hilang dii ufuk barat Kalaulah tidak kerana terlalu ramai orang menangis di sampingku ke atas mayat-mayat mereka, nescaya aku bunuh diriku.”
Setelah Khansa memeluk Islam, keberanian dan kepandaiannya bersyair telah digunakan untuk menyemarakkan semangat para pejuang Islam. Ia mempunyai empat orang putera yang kesemuanya diajar ilmu bersyair dna dididik berjuang dengan berani. Kemudian puteranya itu telah diserahkan untuk berjuang demi kemenangan dan kepentingan Islam. Khansa telah mengajar anaknya sejak kecil lagi agar jangan takut menghadapi peperangan dan cabaran.
Pada tahun 14 Hijrah, Khalifah Umar Ibnul Khattab menyediakan satu pasukan tempur untuk menentang Farsi. Semua Islam dari berbagai kabilah telah dikerahkan untuk menuju ke medan perang, maka terkumpullah seramai 41,000 orang tentera. Khansa telah mengerahkan keempat-empat puteranya agar ikut mengangkat senjata dalam perang suci itu. Khansa sendiri juga ikut ke medan perang dalam kumpulan pasukan wanita yang bertugas merawat dan menaikkan semangat pejuan tentera Islam.
Dengarlah nasihat Khansa kepada putera-puteranya yang sebentar lagi akan ke medan perang, “Wahai anak-anakku! Kamu telah memilih Islam dengan rela hati. Kemudian kamu berhijrah dengan sukarela pula. Demi Allah, yang tiada tuhan selain Dia, sesungguhnya kamu sekalian adalah putera-putera dari seorang lelaki dan seorang wanita. Aku tidak pernah mengkhianati ayahmu, aku tidak pernah memburuk-burukkan saudara-maramu, aku tidak pernah merendahkan keturuna kamu, dan aku tidak pernah mengubah perhubungan kamu. Kamu telah tahu pahala yang disediakan oleh Allah kepada kaum muslimin dalam memerangi kaum kafir itu. Ketahuilah bahwasaya kampung yang kekal itu lebih baik daripada kampung yang binasa.”
Kemudian Khansa membacakan satu ayat dari surah Ali Imran yang bermaksud, “Wahai orang yang beriman! Sabarlah, dan sempurnakanlah kesabaran itu, dan teguhkanlah kedudukan kamu, dan patuhlah kepada Allah, moga-moga menjadi orang yang beruntung.” Putera-putera Khansa tertunduk khusyuk mendengar nasihat bonda yang disayanginya.
Seterusnya Khansa berkata, “Jika kalian bangun esok pagi, insya Allah dalam keadaan selamat, maka keluarlah untuk berperang dengan musuh kamu. Gunakanlah semua pengalamanmu dan mohonlah pertolongan dari Allah. Jika kamu melihat api pertempuran semakin hebat dan kamu dikelilingi oleh api peperangan yang sedang bergejolak, masuklah akmu ke dalamnya. Dan dapatkanlah puncanya ketika terjadi perlagaan pertempurannya, semoga kamu akan berjaya mendapat balasan di kampung yang abadi, dan tempat tinggal yang kekal.”

Subuh esoknya semua tentera Islam sudah berada di tikar sembahyang masing-masing untuk mengerjakan perintah Allah iaitu solat Subuh, kemudian berdoa moga-moga Allah memberikan mereka kemenangan atau syurga. Kemudian Saad bin Abu Waqas panglima besar Islam telah memberikan arahan agar bersiap-sedia sebaik saja semboyan perang berbunyi. Perang satu lawan satu pun bermula dua hari. Pada hari ketiga bermulalah pertempuran besar-besaran. 41,000 orang tentera Islam melawan tentera Farsi yang berjumlah 200,000 orang. Pasukan Islam mendapat tentangan hebat, namun mereka tetap yakin akan pertolongan Allah .

Putera-putera Khansa maju untuk merebut peluang memasuki syurga. Berkat dorongan dan nasihat dari bondanya, mereka tidak sedikit pun berasa takut. Sambil mengibas-ngibaskan pedang, salah seorang dari mereka bersyair,
“Hai saudara-saudaraku! Ibu tua kita yang banyak pengalaman itu, telah memanggil kita semalam dan membekalkan nasihat. Semua mutiara yang keluar dari mulutnya bernas dan berfaedah. Insya Allah akan kita buktikan sedikit masa lagi.”
Kemudian ia maju menetak setiap musuh yang datang. Seterusnya disusul pula oleh anak kedua maju dan menentang setiap musuh yang mencabar. Dengan semangat yang berapi-api ia bersyair,
“Demi Allah! Kami tidak akan melanggar nasihat dari ibu tua kami Nasihatnya wajib ditaati dengan ikhlas dan rela hati Segeralah bertempur, segeralah bertarung dan menggempur mush-musuh bersama-sama Sehingga kau lihat keluarga Kaisar musnah.”
Anak Khansa yang ketiga pula segera melompat dengan beraninya dan bersyair,
“Sungguh ibu tua kami kuat keazamannya, tetap tegas tidak goncang Beliau telah menggalakkan kita agar bertindak cekap dan berakal cemerlang Itulah nasihat seorang ibu tua yang mengambil berat terhadap anak-anaknya sendiri Mari! Segera memasuki medan tempur dan segeralah untuk mempertahankan diri Dapatkan kemenangan yang bakal membawakegembiraan di dalam hati Atau tempuhlah kematian yang bakal mewarisi kehidupan yang abadi.”

Akhir sekali anak keempat menghunus pedang dan melompat menyusul abang-abangnya. Untuk menaikkan semangatnya ia pun bersyair,
“Bukanlah aku putera Khansa’, bukanlah aku anak jantan Dan bukanlah pula kerana ‘Amru yang pujiannya sudah lama terkenal Kalau aku tidak membuat tentera asing yang berkelompok-kelompok itu terjunam ke jurang bahay, dan musnah mangsa oleh senjataku.”
Bergelutlah keempat-empat putera Khansa dengan tekad bulat untuk mendapatkan syurga diiringi oleh doa munajat bondanya yang berada di garis belakang. Pertempuran terus hebat. Tentera Islam pada mulanya kebingungan dan kacau kerana pada mulanya tentera Farsi menggunakan tentera bergajah di barisan hadapan, sementara tentera berjalan kaki berlindung di belakang binatang tahan lasak itu. Namun tentera Islam dapat mencederakan gajah-gajah itu dengan memanah mata dan bahagian-bahagian lainnya. Gajah yang cedera itu marah dengan menghempaskan tuan yang menungganginya, memijak-mijak tentera Farsi yang lannya. Kesempatan ini digunakan oleh pihak Islam untuk memusnahkan mereka. Panglima perang bermahkota Farsi dapat dipenggal kepalanya, akhirnya mereka lari lintang-pukang menyeberangi sungai dan dipanah oleh pasukan Islam hingga air sungai menjadi merah. Pasukan Farsi kalah teruk, dari 200,000 tenteranya hanya sebahagian kecil saja yang dapat menyelamatkan diri.

Umat Islam lega. Kini mereka mengumpul dan mengira tentera Islam yang gugur. Ternyata yang beruntung menemui syahid di medan Kadisia itu berjumlah lebih kurang 7,000 orang. Dan daripada 7,000 orang syuhada itu terbujur empat orang adik-beradik Khansa. Seketika itu juga ramailah tentera Islam yang datang menemui Khansa memberitahukan bahwa keempat-empat anaknya telah menemui syahid. Al-Khansa menerima berita itu dengan tenang, gembira dan hati tidak bergoncang. Al-Khansa terus memuji Allah dengan ucapan,

“Segala puji bagi Allah, yang telah memuliakanku dengan mensyahidkan mereka, dan aku mengahrapkan darii Tuhanku, agar Dia mengumpulkan aku dengan mereka di tempat tinggal yang kekal dengan rahmat-Nya!”
Al-Khansa kembali semula ke Madinah bersama para perajurit yang masih hidup dengan meninggalkan mayat-mayat puteranya di medan pertempuran Kadisia. Dari peristiwa peperanan itu pula wanita penyair ini mendapat gelaran kehormatan ‘Ummu syuhada yang ertinya ibu kepada orang-orang yang mati syahid.”

Kesesatan Syiah

Bismillahirahmanirahim,
Syiah dari segi bahasa bermaksud “penyokong”. Maka  perkataan Syiah pada dasarnya adalah perkataan umum yg bermaksud penyokong. Para penyokong Malaysia dalam bola sepak, juga boleh dipanggil Syiah Malaysia dalam bahasa arab.
Sewaktu pertelingkahan antara Muawiyah dan Saidina Ali r.a, puak yang menyokong Muawiyah dipanggil Syiah Muawiyah, dan puak yang menyokong Ali dipanggil Syiah Ali. Namun, terkemudian perkataan Syiah lebih merujuk kepada penyokong Saidina Ali r.a.
Menurut Ibn Hajar, perkataan Syiah pada golongan2 terdahulu, merujuk kepada Para penyokong Syaidina Ali dalam peperangan2 yang disertainya dan berpegang bahwa Saidina Ali r.a lebih utama dari Saidina Uthman r.a. , namun mereka tidak mencerca para sahabat.
Namun, di dalam kelompok Syiah, terdapat ketaksuban yang melampau hinggakan ada segolongan dari mereka yang beranggapan Saidina Ali lebih utama dari Saidina Abu Bakr dan Saidina Umar r.a., maka mereka dikatakan melampau dalam syiahnya, mereka juga dipanggil Rafidi (Syiah Rafidah).
Dari kelompok itu terdapat yang lebih taksub, hingga mencerca para sahabat terutamanya Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar, maka mereka dikatakan melampau dalam Rafidinya.
Dan lebih dasyat lagi, ada segolongan dalam Syiah yang percaya kepada Raj’ah (yakni kemunculan semula Imam Mahadi setelah ghaib sebelumnya), maka mereka dikatakan terlampau dasyat dalam Rafidinya.
Rafidi berasal dari kata Raafidhah yang bermaksud (“Rejectors”) – merujuk kepada penolakan terhadap para sahabat.
Di dalam kelompok Syaih, terdapat Ulama yang mereka muliakan dan tulisan dan kitabnya dianggap suci. Antaranya seorang ulama Syiah bernama Al-Kulaini (wafat 328hijrah) menulis dalam kitabnya Usul Al-Kafi yang menjadi pegangan dan rujukan penganut Syiah, beberapa pegangan penting yang menjadi aqidah mereka:
1/ Sesungguhnya Allah tidak mengajarkan ilmu kepada Nabi Muhammad melainkan disuruh mengajarkannya kepada Saidina Ali r.a. Maka Saidina Ali adalah sekutu ilmu bagi Nabi Muhammad.  [ali]
2/Para Imam (12 orang) mengetahui semua ilmu yang diajarkan kepada para Malaikat, para Rasul dan para Nabi. [imam]
3/Para Imam mengetahui segala apa yang telah berlaku dan apa yang akan berlaku, tidak ada yang tersembunyi dari pengetahuan mereka. [sembunyi]
4/Para Imam tidak akan mati melainkan dengan pilihannya sendiri. [mati]
Mereka menganggap para Imam yang 12 adalah maksum seperti Nabi. Mereka menganggap para Imam mempunyai kelebihan seperti Nabi kecuali tidak pada kedudukan (panggilan) Nabi. Apa2 yang disandarkan kepada Para Imam sama ada percakapan dan perbuatan dianggap Sunnah (Hadis) bagi mereka.
Malah mereka menganggap ilmu para Imam melebihi ilmu Nabi Muhammad SAW, seperti kata Al-Khomaini: Antara perkara yang wajib dipegang dalam mazhab kita bahwa para imam kita kedudukan yang tidak dicapai oleh malaikat yang hampir, atau nabi yang diutuskan. (ruj. al-Hukumat al-Islamiyyah m.s. 47)[Khomeinei - duduk]
Tapi sebenarnya hendaklah kita tahu bahwa Saidina Ali dan Para Keturunan beliau (11 orang) tidaklah seperti yang dianggap oleh Syiah, mereka sebenarnya berada di atas kebenaran seperti dikendaki Allah dan diatas jalan yang ditunjuki Rasulullah SAW.
Berikut adalah senarai 12 orang Imam, yang dianggap suci dan maksum oleh pengikut syiah:
1. Ali bin Abu Talib
2. Al Hasan bin Ali
3. Al Husain bin Ali
4. Ali Zain Al-Abidin bin Husain
5. Muhammad bin Ali
6. Jafar bin Muhammad
7. Musa bin Jafar
8. Ali bin Musa
9. Muhammad bin Ali
10. Ali bin Muhammad
11. Hasan bin Ali
12. Muhammad bin Hasan (meninggal ketika umur 5 tahun, namun dianggap ghaib dan akan muncul sebagai Imam Mahdi)
Antara pegangan paling sesat dalam Syiah ialah menganggap Taqiyah (tipu muslihat) adalah agama, maka tiada agama bagi orang yang tidak tipu muslihat. Hadis2 Palsu dicipta oleh ulama2 mereka bagi membenarkan pegangan mereka, dan mereka menyandarkan Hadis Palsu ini kepada Imam2 mereka, walhal para Imam tersebut tidak menyebutnya.
Antara tipu muslihat mereka juga, mereka menyandarkan hadis2 mereka kepada Bukhari dan lain2 ulama Ahli Sunnah, namun jika diperiksa, Bukhari dan ulama2 Ahli Sunnah tidak meriwayatkan hadis sebegitu. Maka adalah wajib kita berhati2 tentang artikel2 Syiah yang menyandarkan hadis kepada Imam Bukhari dan Imam Muslim.
Allahu a’lam.
Bismillahirahmanirahim,
Semoga Allah memberkati usaha kita dan memberkati ilmu yang kita peroleh.
Sementelah mencari kelas-kelas tafsir Al Quran, akhirnya saya menjumpai satu siri lengkap tafsir Al-Quran oleh Dr.Israr Ahmed yang juga menjadi bahan rujukan di Islamic Organisation of North America (IONA).
Penerangannya ringkas dan padat sesuai untuk kita yang mula ingin mendalami makna Al-Quran.
Semoga Allah menunjuki kita jalan yang benar dan merezkikan kita ilmu yang berkat. Amin..
Intro: Dr.Israr Ahmad
Image
Israr Ahmed (April 26, 1932 – April 14, 2010) was a Pakistani Islamic scholar followed particularly in South Asia and also among the South Asian diaspora in the Middle East, Western Europe, and North America. Born in Hissar, (today’s Haryana) in India, the second son of a government servant, he is the founder of the Tanzeem-e-islami.He has spent more than 50 years preaching Quraan.He hosted a daily show on Peace TV, a 24 hours Islamic channel broadcast internationally, and until recently on ARY Qtv.
Tafsir Surah Al-Fatihah hingga An-Nas:
Image
Kita mohon ilmu dariNya. DIA-lah yang mengajarkan kita ilmu.
Allahu ta’ala a’lam.
Bismillahirahmanirahim,
Menurut karya Dr. asri dalam bukunya ‘menangkis pencemaran terhadap agama dan tokoh-tokohnya’, ada beberapa hadis yg dihighlight bahwa ianya maudhu (palsu).
“tuntutlah ilmu sekalipun ke china”
Hadis ini palsu seperti disebut oleh ulama, didalam Silsilah ad-dhaifah karangan Nasir al-Din al-albani. Malangnya para penceramah selalu menyebutnya tanpa meneliti dahulu, kemungkinan atas faktor maksudnya yang baik dan baik untuk pendengar.
“Rejab bulan Allah, syaaban bulanku dan Ramadhan bulan umatku”
Hadis ini palsu yg direka oleh ibnu jahdam, iaitu seorang guru sufi di mekah.
“Siapa yang berjabat tangan denganku atsu dengan orang yang berjabat tangan denganku sehingga hari kiamat maka dia akan masuk syurga”
Hadis ini palsu yg diambil dari al-Ma’mar. Dia didakwa salah seorang sahabah, namun sebenarnya tidak termasuk dikalangan sahabah Nabi, dia tidak pernah dikenali melainkan setelah kurun kelima. Dia seorang yg pendusta atau peribadi yg tidaknwujud.
“Siapa yg mengenal dirinya maka dia telah mengenal tuhannya”
Hadis ini palsu menurut Ibn Taimiyyah, tidak thabit menurut al-Nawawi, tidak sahih menurut al-Suyuti.
Para ulama sepakat bahwa di dalam kitab kesufian seperti kitab Ihya Ulumuddin terdapat sejumlah hadis-hadis yang dhaif dan palsu. Tidaklah dinafikan terdapat kabaikan yg banyak dari kitab karangan Imam Al Ghazali, namun disebabkan beliau bukanlah seorang ahli hadis, maka terdapat hadis2 yang tidak diteliti kesahihannya. Maka hendaklah para pembaca kitab Ihya membaca kitab ini bersama kitab Takhrij karangan al-Iraqi yg mana beliau telah menyemak hadis2 di dalam kitab Ihya.
“Sesungguhnya bumi berada di atas sebiji batu, batu tersebut berada di atas tanduk lembu jantan, apabila lembu jantan itu menggerakkan tanduknya, maka batu tersebut pun bergerak dan bergeraklah bumi. Itulah gempa bumi. “
Ini adalah riwayat palsu yg bersumber israeliyat. Ini adalah rekaan ahli kitab untuk menghina para rasul.
“Telah hadir pada malam kelahiran baginda (Nabi SAW) Asiah (isteri Firaun yang beriman) dan Maryam (ibu Nabi Isa a.s) dalam kumpulan wanita dari Syurga”
Ini disebut dalam Maulud Berzanji yg selalu dibaca oleh sebahagian masyarakat. Sebenarnya apa yg disebut tidak terdapat dalam sebarang riwayat yg boleh dipercayai atau dipegang.
Sumber syiah.
Syiah – bermaksud puak yg mengangkat ahli bait dan mengutamakan mereka melebihi segala para sahabah tanpa mengutuk, mencerca, atau mengkafirkan sahabah.
Syiah rafidah – satu puak dari syiah yang mengutamakan Ali dan keturunannya atas segala sahabah terutamanya Abu Bakar dan Umar serta membenci dan mencerca mereka. Percaya kepada kemaksuman para imam mereka yang menyamai Nabi kecuali pada kedudukan Nabi. Percaya kembalinya al-Mahdi yg kononnya ghaib dan belum mati.
Menurut ibn Hajar, “Syiah pada kebiasaan golongan terdahulu ialah iktikad keutamaan Ali melebihi Uthman dan Ali pihak yang benar dalam peperangan2nya”.
Maka siapa yang mengutamakannya melebihi Abu Bakar adn Umar maka dia melampau dalam syiahnya, dia dikenali ‘Rafidi’. Jika tidak, dia dikenali ‘syi’i’.
Sekiranya dia menambahkannyandengan cercaan dan penyataan kebencian maka dia melampau dalam rafidahnya.
Sekiranya dia beriktikad dengan raj’ah ke dunia maka dia lebih dasyat dalam kelampauannya.
Ulama hadis mengiktiraf hadis yg diriwayatkan oleh syi’i iaitu orang yg tanpa mencerca sahabah yg lain, disampung mereka kuat beragama, warak dan benar. Jika ditolak riwayat dari mereka, maka hilanglah sebahagian besar hadis2 nabawi.
Namun Syiah Rafidah merupakan penyumbang hadis palsu terbesar. Mereka mencipta hadis untuk membenarkan pegangan mereka, dan mereka menganggap itu agama. Mereka mencipta lebih 30 000 hadis mengenai kelebihan Ali, dan menolak hadis2 shahih mengenai kelebihan Ali.
Sunnah bagi pegangan Syiah ialah riwayat yang sampai kepada para Imam mereka. Maka tidak perlu sampai kepada Nabi. Mereka mengatakan imam mereka berkata sekian2, padahal para Imam tersebut tidak mengatakan demikian, bahkan mereka para Imam tersebut bukan syiah rafidah.
“Sesiapa yg suka hidup seperti hidupku, mati seperti matiku, tinggsl di taman Syurga ‘adn yg ditanam oleh Tuhanku, maka hendaklah dia selepasku mengangkat Ali . Juga mengangkat penggantinya. Hendaklah dia mengikuti para imam selepasku, kerana sesungguhnya mereka adalah kaum keluargaku, mereka dicipta dari asal usul ku, direzkikan kefahaman dan ilmu. Celakalah golongan umatku yang membantah kelebihan mereka dan memutuskan hubungan denganku. Semoga Allah tidak memberi mereka syafaatku”
Ini adalah hadis palsu, sanadnya gelap, kesemua para perawinya tidak dikenali dengan pasti kecuali Ibn Abi Rawwad.
Daripada Ibn Abbas r.a. Katanya; “akan berlaku fitnah, maka hendaklah kamu berpegang dengan al quran dan Ali bin Abi Talib. Sesungguhnya au mendengar Rasulullah SAW bersabda: sambil memegang tangan Ali: inilah orang yang pertama beriman dan bersalam denganku, da adalah faruq umat ini, dia pemimpin golongan mukminin dan harta, pemimpin kegelapan, dia adalah al-siddiq yg paling utama, dia adalah khalifah selepasku.
Ini adaah hadis palsu yg datang dari seorang Rafidi yg keji Abd Allah bin Dahir.
Kesesatan Syiah dalam kitab2 mereka:
- sesungguhnya Allah tidak mengajarkan pada NabiNya sesuatu ilmu, melainkan diperintahkan baginda agar mengajarkan kepada Ali. Sesungguhnya Ali sekutu Nabi SAW dalam ilmu. (al-kulaini)
- sesungguhnya para imam mewarisi ilmu Nabi Muhammad dan juga kesemua para nabi dan wasiy sebelum mereka. (al-kulaini)
-sesungguhnya para imam mengetahui semua ilmu yg dikeluarkan kepada para malaikat, para nabi dan rasul.(al-kulaini)
-para imam memgetahui bila mereka akan mati dan hanya mati dengan pilihan mereka (al-kulaini)
-sesungguhnya para imam mengetahui perkara yang telah berlaku dan skan belaku. Tiada yang tersembunyi daripada pengetahuan mereka (al-kulaini)
Allahu a’lam.
Bismillahirahmanirahim,
Semoga Allah menambahkan kita kecintaan kepada kehidupan akhirat (syurga), dan menjadikan kita sebahagian orang-orang yang memburu akhirat.
Salah satu nikmat terbesar bagi manusia di atas dunia adalah mempunyai anak (bayi kecil @ baby).  Melihat telatah dan ketawanya membahagiakan siapa jua yang memiliki anak. Inilah kebahagian yang Allah kurniakan kepada sepasang suami isteri.
Kita tertanya2, Allah yang Maha Pencipta yang Maha Mengetahui apa2 yang menjadi kecintaan manusia (makhlukNya), adakah Allah tidak menyediakan anak2 bagi para penghuni Syurga?
Telah kita dengar dari hadis2 bahwa, di syurga wanita2 tidak lagi didatangi haid. Kerana tidak ada kekotoran bagi penghuni Syurga. Usia mereka semua adalah sebaya dan mereka dikelilingi oleh wildan2 (pelayan2) yang berupa kanak2. Dikatakan wildan2 ini adalah kanak-kanak (anak2 orang kafir) yang meninggal di usia muda, mereka Allah tempatkan di Syurga sebagai pelayan2.
Jarang kita dengar hadis yang menyatakan bahwa salah satu kenikmatan syurga juga adalah anak2 (baby2) kecil yang comel….
Maha Suci Allah yang Maha Mengetahui akan hamba2Nya. Yang menyediakan Syurga yang penuh nikmat. Rasulullah SAW dalam riwayat berikut menyatakan bahwa para penghuni Syurga akan memiliki anak (baby) jika mereka mahu, bahkan ia akan datang dalam tempoh yang singkat tanpa susah payah. Dapat kita bayangkan para penghuni syurga anak mempunyai anak yang ramai, yang comel, yang menghiburkan (tanpa sebarang perkara yang menyusahkan), pastilah kegembiraan melayani anak2 sangat2 membahagiakan. Maha Suci Tuhan, Yang Menciptakan Syurga untuk hamba2Nya yang bertaqwa. Ya Allah, jadikanlah kami hamba2Mu yang bertaqwa… Amin…
Terjemahan:
Dari Abu Said al-Kudri r.a meriwayatkan dari Rasulullah SAW bersabda:
“Jika orang yang beriman berkehendak seorang anak di Syurga, maka kandungan dan kelahiran hanya mengambil masa satu jam, kemudian anak tersebut membesar ke usia yang dia kehendaki”
Riwayat dari al-Tirmidhi, no 2487; al-Daarimi, no. 2712; Ahmad, no.11339; Ibnu Majah, no.4329). Allahu a’lam.
Bismillahirahmanirahim,
Untuk beberapa hari, saya menelaah teori2 saintifik yang muncul di zaman moden sejak 100 tahun kebelakangan ini, hasil dari perkembangan teknologi yang membolehkan manusia membuat kajian tentang alam semesta.
Para saintis mengemukakan teori Big Bang di mana katanya alam semesta ini asalnya satu ketulan yang besar, kemudian berlaku letup yang sangat besar, maka berpecahlah segala unsur dari ketulan tersebut bersama dengan tenaga yang sangat hebat. Ketulan2 tersebut kemudian bercantum dan berpecah dari masa ke semasa hingga menjadi objek yang mempunyai komposisi yang stabil.
Antara objek2 ini adalah satu object yang sangat besar dan tepu, mempunyai kuasa magnetik yang tersangat hebat hinggakan tiada apa yang dapat melepasi dari tarikannya, termasuk cahaya. Maka bila cahaya yang terdiri dari unit asas photon tidak dapat melepas dari tarikan object ini, maka ia kelihatan hitam. Objek inilah Black Hole.
Kerana kuatnya tarikan black hole ini, maka setiap objek di sekitarnya ditarik ke dalam black hole. Object2 yang ditarik masuk ini membentuk pusaran seperti disk sambil disedut ke dalam black hole. Oleh kerana universe ini terlalu besar, terdapat object2 yang terlalu jauh dari Black hole ini, yang tidak (masih belum) ditarik ke dalam Black Hole. Dan antara object yang terselamat itu ialah sebiji bintang yang bernama “Matahari”. Walau ia tidak ditarik kedalam, namun oleh kerana daya graviti Black Hole inilah segala bintang seolah “terletak” atau “diikat” pada tempatnya. Segala object yang “diikat” oleh daya graviti black hole inilah membentuk sebuah galaksi (bima sakti atau Milky Way) yang berbentuk leper. Maka setiap galaksi, di pusatnya ada Black Hole sebagai “center” yang memegang segala object disekitarnya.
Terma “Black Holes” merujuk kepada banyaknya Black Hole di dalam alam semesta ini, seperti mana kita tahu, terdapat lebih 200 Billion galaksi di alam ini!! Dan setiap galaksi ada Black Hole di dalam nya!
Yang paling menarik ialah teori Big Crunch! iaitu bagaimana opposite process kepada Big Bang akan berlaku. Bila mana alam semesta ini pernah meletup dahulu, ia akan suatu masa nanti kembali menguncup! Dan waktu akan “reverse”. Saat inilah, dikatakan Hari Kiamat, dimana setiap yang mati akan “reverse” kembali hidup, dan setiap perbuatannya akan diperlihatkan, seperti yang difirmankan oleh ALLAH SWT di dalam Al QURAN.
“pada hari (ketika), lidah, tangan dan kaki mereka menjadi saksi atas mereka terhadap apa yang dahulu mereka kerjakan.” (24:24)
Mudah2an sedikit tulisan ini akan membuka minat kita untuk meneliti bukti2 saintifik yang mendekatkan diri kita kepada Pencipta Alam Semesta – Allah SWT.
Juga di sini : Alih Bahasa Malaysia
Bismillahirahmanirahim,
Alhamdulillah, setelah sekian lama perkara ini bermain difikiran, akhir berkesempatan untuk mencari jawapan. Antara bacaan pada permulaan doa yang mahsyur adalah bacaan berikut:
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
ALHAMDULILLAHIRABBIL ALAMIN WASSALATU WASSALAMU ALA ASYRAFILANBIYA IWAL MURSALIN WAALA ALIHI WAASHABIHI AJMAIN
Namun tidak sedikit antara kita yang memahami apa maksud sebenar dalam lafaz permulaan doa tersebut. Dan saya antara orang yang tidak memahami maksud “Asyrafil anbiya’”. Maka telahan saya mungkin ia bermaksud “penutup para nabi”, maka pernah kita dengar ada segelintir orang yang melafazkan “Asyafil Anbiya Iwal mursalin saiyyidina Muhammad wa a’ala .. ” . Seolah2 bermaksud .. “Penutup Sekelian Nabi dan Rasul Saiyidina Muhammad.. “
Persoalan  utama dalam hal ini adalah “skop” – adakah kita bersalawat kepada Nabi Muhamaad dan sekelian para keluarga dan sahabat baginda. Atau kita bersalawat kepada keseluruhan Nabi2 dan sekelian para keluarga dan sabahat para Nabi2 dan Rasul2?
Dan yang paling memusykilkan saya, jika kita berselawat khas kepada Nabi Muhammad dan ahli dan sahabat baginda, kenapa kita tidak melafazkan nama baginda “Saiyiddina Muhammad” pada setiap kali? Saya beranggapan kurang molek jika kita hanya memanggil gelaran “penutup para Nabi dan Rasul” tanpa melafazkan Nama Baginda.
Bila dicari makna sebenar “asyrafil”, kita akan berjumpa dengan perkataan “asyraf”. Ramai orang memakai nama ini. Kemudian dari perkataan “asyraf” boleh ditukar kepada bentuk “syarif”. Dan tidak sedikit orang dahulu yang memakai nama “syarif” dan masih ramai orang sekarang memakai nama “syarifah”. Jika dilihat makna kedua2 nama ini – ia bermaksud “Terpuji”, “Mulia”,  ”Honest”, “Noble”, “Distinguished”.
Oleh itu lafaz “asyrafil anbiya’ iwal mursalin ” membawa maksud “keseluruhan para Rasul2 dan Nabi2 yang mulia ” “wa ‘ala alihi wasahbihi ajmain” bermaksud “berserta kesemua ahli keluarga dan sahabat mereka”. Maka kita sebenarnya memohon shalawat dan salam (doa dan keselamatan) kepada keseluruhan para Nabi2 dan Rasul2 berserta keluarga2 mereka dan sahabat2 mereka.
Moga sedikit kajian ini memberi manfaat dan jika ada kesalahan mohon diperbetulkan. Allahu ta’ala a’lam.
Bismillahirahmanirahim,
Kebahagian hanya datang dengan bersyukur. Selalu kita kata orang yang kaya orang itu mesti bahagia. Memang benar, tapi yang dimaksudkan dengan kaya itu mungkin bukan wang ringgit, rumah atau kereta besar. Tapi kaya dalam nilaian yang sebenar.
Manusia apabila dia melihat apa yang ada pada dirinya, dan lihat pula pada orang yang tidak memilikinya, maka akan sedikit demi sedikit sedar bahwa dia sebenarnya sudah pun kaya. Dia akan sedar apa yang ada pada dirinya itu punya nilaian yang sangat tinggi. Jika kita mahu bandingkan dengan nilaian wang ringgit, kita akan dapati ada orang yang berhabis ribuan ringgit, malah puluhan ribu ringgit, semata2 ingin rambut tumbuh semula di kepalanya!
Dan ada orang yang matanya kabur atau buta, sanggup berhabisan wang yang banyak untuk operate di tempat2 jauh yang tersohor. Semata2 ingin memiliki sepasang mata yang bisa melihat dengan sempurna.
Dan tak sedikit orang yang menghabiskan wang simpanan hari tuanya ratusan ribu ringgit untuk berubat penyakit yang dihinggapinya. Semata2 ingin semula boleh berjalan seperti biasa.
Dan yang termahal sekali, ada orang yang sanggup berhabisan jutaan ringgit untuk menyembuhkan penyakit kronik yang boleh membawa maut kepadanya. Semata2 ingin terus hidup seperti orang lain.
Kita lihat apa yang tidak ada pada kita? Kita punya rambut, malah rambut kita cantik tersusun. Kita punya mata yang tidak pernah perlu kita ‘service’ setiap minggu atau bulan. Kita punya badan yang sehat, yang tidak perlu kita bimbang memakan apa pun. Dan kita masih menghirup udara setiap kali bernafas, tatkala ada orang bergelut untuk menarik sesekali nafas!

Apabila ada orang datang menawarkan 1 juta ringgit untuk membeli sebelah mata kita, belum tentu kita sanggup untuk menggadaikan hanya sebelah mata kita untuk wang sebanyak itu. Kerana kita menilai mata yang sebelah ini saja lebih bernilai dari wang yang ditawarkan.
Cukuplah, apa yang termahal sudahpun kita miliki. Hanya sekarang kita berkerja kerana sunnatullah untutk mendapatkan rezeki yang sudahpun ditakdirkan sejak azali. Mudah2an dengan memikirkan nikmat2 mahal yang sudah kita miliki ini, kita akan berasa tenang dan tidak lagi memburu dunia. Maka kita gunakanlah nikmat2 yang Allah beri ini seperti yang Allah mahukan.
Teknik:
Barangkali begini cara orang kaya bersyukur,
Tengok orang yang berabis duit untuk dapat <_____>, padahal dah ada pada aku. Ada orang berhabis jutaan ringgat untuk kembali sehat, padahal aku sedang sihat.
Allahu ta’ala a’lam.

Memperkuatkan agama

Bismillahirahmanirahim,
Sungguh, method palinh ampuh untuk belajar ialah bertanya. Rasulullah SAW pernah bersabda,mafhumnya: ubat untuk jahil adalah bertanya.
Dalam mempelajari agama, kadang2 kita tidak tahu untuk bertanya apa. Maka kita tidak bertanya, dan seterusnya kita tidak mencari apa2 jawapan.
Ada eloknya juga, kita suruh orang bertanya pada kita, kemudian kita berusaha mencari jawapan. Di situ berlaku proses pembelajaran.
Dalam isu AQIDAH – agak sukar untuk kita mencari soalan2. Mungkin kita telah diajar untuk memepercayai apa yg telah diajarkan kepada kita. Dan kita pula takut untuk mempersoalkan apa yang sudah kita pegangi selama ini. Maka kadang2 kepercayaan kita longgar sebab kita tidak pernah mempersoalkan pegangan kita, tidak pula mencari bukti2 dan jawapan kepada apa yg kita pegangi (imani).
Nah, saya fikir ada satu cara yang terhadap di depan kita. Yakni internet dan segala bahan2 ilmiah yg shahih yg ada di dlmnya. Kita bersyukur kerana terdapat byk video2 ulama2 hebat sama ada melayu, arab dan org puteh, banyak membahaskan bukti2 kebenaran Islam.
Maka saya fikir ada juga eloknya, kita layari beberapa video youtube berkaitan Aqidah, Al Quran dan Pembandingan agama, kemudiannya layari beberapa video yg dilemparkan oleh org kafir kepada Islam. Kadang2 kita boleh baca tuduhan mereka di ruangan comment. Saya pasti kita akan rasa ‘uneasiness’ untuk mendengar atau membacanya. Tapi kemudiaan kita juga tertanya2 apa yang boleh kita jawap. Dan kebanyakannya kita tidak dapat jawap. Akan ada ketakutan bahwa Islam punya kesalahan. Tapi sebenarnya, kita yang jahil untuk menjawab, bukannya Islam yg salah. Dari sini kita mula mencari2 jawapan, dan alhamdulillah dan insya allah kita akan temui jawapan yang kita cari. Secara tidak langsung menambah kenyakinan kita – dan kali ini dengan dalil2 dan bukti2. Tidak kurang banyak, dalil2 dan bukti2 ini dari sumber2 orang barat yang membenarkan fakta2 sains.
Kalau boleh saya ibaratkan proses ini seperti “Vaksinasi”. Tubuh badan kita semula jadi kurang kuat dan lemah menhadapi penyakit. Maka kita ambil Vaksin (iaitu sejenis virus penyakit) untuk dimasukkan dalam badan. Kemudian badan kita akan semulajadi mengeluarkan “antibody” untuk melawan virus tersebut, secara tidak langsung badan akan punya antibody dan kita semakin kuat melawan virus. Sehingga kita tidak lagi bimbang2 dihinggapi penyakit.
Saya terbaca satu hadis baru2 ini, Rasulullah SAW bersabda mafhumnya : barangsiapa yang menhadap Allah di hari kiamat nanti sedang dia amat yakin Tiada Illah selain Allah, dan Nabi Muhammad Rasulullah, maka tidak ada halangan sedikitpun ia dengan Syurga.
Semoga Allah menuntuni kita dijalan yang lurus. Amin…
Bismillahirahmanirahim,

Sebenarnya, saya telah mengikuti video debat antara Dr.Zakir Naik dan Dr.William Champbell. Antara point yang melekat di minda ialah tuduhan Dr.William bahwa dalam Embryology -  Nabi Muhammad tiru (plagiarize) ilmu2 yang sudah ada sebelum itu oleh Aristotle, Gallen , atau dari India. Tuduhan mereka bahwa, terdapat seorang individu sewaktu hidup Nabi Muhammad yang telah belajar ilmu Embryology di sebuah tempat yang terkenal dengan ilmu perubatan. Individu ini kemudianya pulang menetap di Mekah dan dikatakan Nabi Muhammad pernah merujuk beberapa sahabat2 Baginda yang sakit kepada individu tersebut. Maka tidak mustahil ilmu Embryology itu diambil dari individu tersebut.
Nah, ini satu tuduhan. Yang perlu kita selidik dan cari jawapan. Namun, untuk mengkaji kesahihan Seerah (sejarah) individu tersebut mungkin kita tidak ada rujukan. Namun, apa yang ada pada kita ialah sumber2 yang boleh kita lihat apa yang diperkatakan oleh Aristotle, Gallen dan India dalam ilmu embryology. Adakah sama dengan apa yang ditulis dalam Al Quran dan Hadis. Hypotesisnya – jika Nabi Muhammad tiru maka kandungannya (essence ) mesti sama!
Sebelum kita pergi jauh – satu bukti penting yang harus kita pegang ialah – Nabi Muhammad adalah seorang yang UMMI (buta huruf). Allah tidak malu untuk menyatakan RasulNya adalah UMMI (buta huruf) kerana Buta Huruf bukan satu sifat kelemahan bagi Nabi, kerana ILMU diturunkan kepada Baginda dari Allah – maka ILMU adalah ukuran kemulian seseorang. Antara sebab yang utama Allah tetapkan Rasul adalah seorang yang UMMI, adalah untuk membuktikan bahwa apa yang disampaikan oleh Rasul adalah dari ALLAH dan bukanlah ambilan dari ilmu2 manusia sebelum itu. Antara bukti lain adalah ayat2 Al Quran yang menyatakan yang bermaksud – kami utuskan seorang Rasul dari kalangan kamu.. Dan seerah mengesahkan Nabi Muhammad tidak pernah belajar atau menuntut ilmu dari mana2 orang. Orang2 Quraish tahu bahwa Baginda bukan seorang ahli sains tatkala ayat2 yang menyatakan fasa2 pembentukan bayi dalam rahim diturunkan. Ini cukup bagi kita sebagai bukti.
Nah, sebagai tambahan atas ruang yang Allah telah buka untuk kita umat sains dan teknology ini. Maka kita teliti bukti2 yang menyangkal tuduhan2 jahat orang kafir terhadap Nabi Muhammad & Al Quran.
1. Dalam debat antara Dr. Zakir Naik dan Dr. William Champbell – Dr. Zakir Naik menjawab tuduhan itu dari sudut Al Quran menerangkan dari sudut “appearance” dan “in great details”. Tapi atas keterbatasan masa – Dr. Zakir Naik hanya menyentuh secara overview.  Kita seolah tidak dapat kepuasan dalam jawapan beliau.
2. Kemudiannya, kita dapati satu interview dengan  Prof. PZ Myers yang dia mengatakan dia dapati tidak ada apa2 yang signifikan dalam Al Quran tentang embryology, semuanya diambil dari ilmu yang sudah terdapat sebelum Nabi Muhammad seperti Aristotle, Hipocrates, Gallen, India.
Satu pembohongan dalam video tersebut mengatakan bahawa Prof Keith Moore mendakwa perkataannya dimanipulasi oleh orang Islam (quoted out of context).  Walhal, kita akan dapati bahawa Prof Keith Moore dengan secara details menerangkan setiap ayat2 Al Quran yang mengesahkan “Stages” dalam embryology. Maka beliau memang bermaksud membenarkan Al Quran.
3. Kita kemudian menggali lebih dalam tentang apa yang dikatakan oleh Aristotle, Hipocrates, Gallen, dan India. Kita akan temui artikel ini..
dan Video ini capped all..  Dari penemuan saya, jika kita bandingkan satu ayat sahaja dengan Aristotle seolah2, ada persamaan. Tapi jika diambil keseluruhan ayat2 AlQuran dan Hadist Nabi SAW berkenaan Embryology – MashaAllah – kita akan dapati ilmu Embryology dalam AlQuran dan Hadist memang “in great details”. No where Aristotle, Gallen, Hipocrates punya ilmu compared to what is Revealed to Muhammad SAW.


Bismillahirahmanirahim,
Semoga Allah memberi kita kefahaman dan kekhusyukan dalam solat. Antara bacaan2 yang perlu kita fahami adalah Tahhiyyat (awal & akhir). Tahhiyyat bermaksud “Salam Penghormatan”.
Diriwayatkan dalam hadis:
Musnad Ahmad 7824: Masih melalui jalur periwayatan yang sama seperti hadits sebelumnya; dari Abu Hurairah; Dan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam Bersabda: “Allah ‘azza wajalla menciptakan Adam menurut bentuknya, panjangnya enam puluh hasta, maka tatkala Allah menciptakannya Dia berfirman: ‘Pergi dan ucapkan salam kepada sekelompok itu, dan mereka adalah malaikat yang sedang duduk, dan dengarkan apa yang mereka jawab kepadamu karena itu adalah tahiyat (salam) kamu dan keturunanmu, ‘” Rasulullah Bersabda: “Lalu Adam pergi dan berkata; ‘Assalaamu ‘alaikum, ‘ lalu para malaikat menjawab; ‘Assalaamu `alaika warahmatullah, ‘ maka para malaikat menambahnya dengan rahmatullah.” Rasulullah Bersabda: “Maka setiap orang yang masuk surga berukuran seperti bentuk Adam, panjangnya enam puluh hasta, namun ukuran tubuh para makhluk selalu berkurang sepeninggalnya sampai saat sekarang.”
Dalam hadis yang lain:
Musnad Ahmad 4190: Telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Ja’far telah menceritakan kepada kami Syu’bah dari Hammad ia berkata; Aku mendengar Abu Wa`il mengatakan; Abdullah berkata, “Saat duduk Tahiyat kau membaca ‘Assalamu ‘alaallahi (Semoga kesejahteraan atas Allah) ‘. Maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam pun menegur: “Janganlah kalian mengatakan; ‘Semoga kesejahteraan atas Allah’, karena sesungguhnya Allah adalah As Salam. Tetapi ucapkanlah; ATTAHIYAATULILLAH WASH SHA; AWAATU WATH THAYYIBAAT ASSALAAMU ‘ALAIKA AYYUHANNABIYU WA RAHMATULLAAHI WA BARAAKATUH ASSALAAMU ‘ALAINA WA ‘ALAA IBAADILLAHISH SHAALIHIIN ASYHADU ANLAA ILAHA ILLAALLAHU WA ASYHADU ANNA MUHAMMADAN ‘ABDUHU WA RASUULUHU (Segala penghormatan hanya milik Allah, juga segala pengagungan dan kebaikan, semoga kesejahteraan terlimpahkan kepadamu wahai Nabi, begitu juga rahmat dan berkah-Nya. Kesejahteraan semoga terlimpahkan atas kita dan para hamba Allah yang shalih. Aku bersaksi bahwa tidak ada sesembahan yang haq disembah selain Allah dan aku bersaksi bahwa Muhammad adalah hamba dan utusan-Nya) ‘.”
Maka dapatlah difahami, sewaktu kita duduk membacakan Tahhiyyat, kita menyebut Segala Penghormatan dan Kesejahteraan hanya milik ALLAH.
Kemudian kita sambung dengan mendoakan semoga Kesejahteraan yang menjadi milik ALLAH itu dilimpahkan ke atas Nabi.
Seterusnya kita sambung dengan mendoakan semora Kesejahteraan itu juga ALLAH limpahkan kepada Kita dan kepada orang2 yang shalih.
Begitulah sedikit sebanyak berkaitan bacaan tahhiyyat. Semoga Allah memberkati ibadah kita.

Bismillahirahmanirahim,
Kita pohon pada Allah Azza Wa Jalla, Yang Maha Memperkenankan doa, supaya kita digolongkan dalam golongan hamba2Nya yang bersyukur..
Tidak ada cara lain, selain cara yang diajarkan oleh Nabi SAW,
Musnad Ahmad 7137: Telah menceritakan kepada kami Abu Mu’awiyah dan Waki’ mereka berkata; telah menceritakan kepada kami Al A’masy dari Abu Shalih dari Abu Hurairah, dia berkata: Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Salam bersabda: “Lihatlah kepada orang yang ada di bawahmu dan jangan melihat kepada orang yang ada di atasmu, sebab itu lebih baik agar kalian tidak meremehkan nikmat Allah.” Abu Mu’awiyah berkata; “hendaklah kalian.”
Mungkin begini cara orang yang bersyukur..
Kalaulah Allah tak beri kat aku < … > , bagaimanalah keadaan aku sekarang…
Boleh saja Allah tak beri, tapi Allah pilih untuk beri kat aku,
Lihatlah orang2 yang tak memiliki, 
Patutlah aku  bersyukur pada Allah..Mencintai Allah

Bismillahirahmanirahim,
Mencintai Tuhan adalah perkara yang paling Asas (Basic) dalam kehidupan beragama. Namun, kita seringkali ‘lupa’ untuk mencintai Allah.
Pertamanya, kerana kesebukan kerja, keluarga dan lain2 tugasan harian kita, maka kita tidak teringat pada Allah. Dan kadang2 ketika solat pun, kita memikirkan hal2 lain selain Allah.
Keduanya, kerana hati kita sebuk dengan mahu itu mahu ini. Menonton itu menonton ini. Maka hati kita tetap pada memikirkan makhluk.
Ketiganya, kita lupa siapa memberikan segala nikmat yang kita ada sekarang..

Suatu kisah, ada seorang ibu menghidap sakit buah pinggang, dia dimasukkan ke ICU kerana buah pinggangnya gagal untuk berfungsi. Dia punya 10 orang anak, namun tidak ada seorang pun yang sanggup mendermakan buah pinggang mereka untuk si ibu tadi. Masing2 takut untuk mendermakan. Tiba2 ada seorang hamba Allah terbaca sebuah berita tentang si ibu tadi, terus dia bertindak untuk sukarela menderma sebelah buah pinggang nya kepada si ibu tadi. Alhamdulillah, si ibu yang tadinya hampir maut,  selepas si ibu sedar dari pembedahan dia semakin pulih dan sembuh. Rasa2nya siapakah orang pertama yang si ibu tadi ingin berjumpa?
Saya fikir, si ibu mesti ingin berjumpa dengan si penderma tadi dan ingin mengucapkan terima kaseh.. tanda kesyukuran atas kebaikan hatinya.
Begitulah kita dengan ALlah – Dia telah menciptakan tubuh badan dan segala organ dalam badan kita dengan sempurna. Bukankah dia telah memberikan segala itu kepada kita? Tidakkah patut untuk kita bercita2 untuk berjumpa denganNya tanda kita bersyukur padaNya. Dan satu2nya tempat seorang hamba boleh berjumpa dengan Tuhannya adalah – SYURGA.
Video ni amat menarik menjelaskan kebesaran Allah Subhanahu Wa’taala..
There are more than 200 billions Galaxies and each Galaxy contains more than 200 billions stars
So its really is true that the SPACE is more vast with more STARS than all the GRAINS OF SAND on the planet of EARTH
Our SUN is an example of ONE STAR!
And Our EARTH is just ONE of the MANY PLANETS that move around Our SUN!

Seorang yg mengharapkan gaji komisyen
suka bila dapat job yg banyak lagi sukar
maka komisyen diperoleh pun besar..
seorang hamba Allah yg mengharapkan pahala
juga suka bila diberi tugasan yg banyak lagi sukar
kerana pahala diperoleh pun besar..
maka bersabarlah dengan setiap karenah anak2 mu
membesarkan mereka adalah ujian yg besar lagi sukar
maka setiapnya diberikan pahala yang besar..
Bismillahirahmanirahim,
Semoga Allah memberkati umur kita dan amal kita. Amin.
Salah satu website yang terbaik dengan bacaan Al Quran oleh ramai Qari2 yang terkenal dan Makna terjemahan dalam pelbagai bahasa ( termasuk Malaysian, Indonesian, English, etc)..
Senarai Qari  : Mishari Rashid, Mahmood AlBana, Mahir Al Muayqali, Khalil Husari,  As Sudays Shraym, Abu Bakr Shatry, Abdul Baasit, Saad Al Ghamdi, Salah Bukhatir, Sheikh Ahmed Ajmi, Sheikh Basfar, Sheikh Minshawi, Shiekh Al Huzaifi

Mohon cuba dengar..http://www.quranexplorer.com/Quran/Default.aspx

Zikir Siang dan Malam

Shahih Muslim 14: Telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Abdullah bin Numair telah menceritakan kepada kami bapakku telah menceritakan kepada kami Amru bin Utsman telah menceritakan kepada kami Musa bin Thalhah dia berkata, telah menceritakan kepadaku Abu Ayyub, bahwa seorang Badui menghalangi Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam sedangkan beliau dalam suatu perjalanan, lalu dia mengambil tali kendali untanya atau tali kekangnya, kemudian dia berkata, ‘Wahai Rasulullah, atau wahai Muhammad, kabarkanlah kepadaku tentang sesuatu yang mendekatkanku dari surga dan sesuatu yang menjauhkanku dari neraka? ‘ Perawi berkata, ‘Lalu Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam berhenti kemudian melihat para sahabat-sahabatnya, kemudian bersabda: “Dia telah diberi taufik atau telah diberi hidayah.’ Dia bertanya, ‘Apa yang kamu katakan? ‘ Perawi berkata, ‘Lalu dia mengulanginya’. Maka Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Kamu menyembah Allah, tidak mensyirikkan-Nya dengan sesuatu apa pun, mendirikan shalat, menunaikan zakat, dan menyambung tali silaturrahim, lalu tinggalkanlah unta tersebut’.” Telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Hatim dan Abdurrahman bin Bisyr keduanya berkata, telah menceritakan kepada kami Bahz telah menceritakan kepada kami Syu’bah telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Utsman bin Abdullah bin Mauhab dan bapaknya Utsman bahwa keduanya mendengar Musa bin Thalhah menceritakan dari Abu Ayyub dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam dengan semisal hadits ini.”
Sunan Tirmidzi 3352: Telah menceritakan kepada kami Sufyan bin Waki’ telah menceritakan kepada kami Isma’il bin Muhammad bin Juhadah telah menceritakan kepada kami Abdul Jabbar bin Abbas dari Abu Ishaq dari Al Agharr Abu Muslim, ia berkata; aku bersaksi atas Abu Sa’id dan Abu Hurairah bahwa mereka mereka bersaksi atas Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bahwa beliau bersabda: “Barang siapa yang mengucapkan; LAA ILAAHA ILLALLAAHU WALLAAHU AKBAR” (tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Allah, dan Allah Maha Besar), maka Tuhannya akan membenarkannya dan berfirman: “Tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Aku, dan Aku Maha Besar.” Apabila orang tersebut mengucapkan; LAA ILAAHA ILLALLAAHU WAHDAH (tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Allah semata), maka Allah berfirman: “Tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Aku semata.” Dan apabila ia mengucapkan; “LAA ILAAHA ILLALLAAHU WAHDAHU LAA SYARIIKALAH” (tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Allah semata, tidak ada sekutu bagiNya) maka Allah berfirman: “Tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Aku semata, tidak ada sekutu bagiKu.” Dan apabila ia mengucapkan LAA ILAAHA ILLALLAAHU LAHUL MULKU WA LAHUL HAMDU (tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Allah, milikNya seluruh kerajaan dan bagiNya segala pujian) maka Allah berfirman: “Tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Aku, milikKu seluruh kerajaan dan bagiKu segala pujian.” Dan apabila ia mengucapkan; LAA ILAAHA ILLALLAAHU WA LAA HAULA WA LAA QUWWATA ILLAA BILLAAH (Tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Allah, dan tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah), maka Allah berfirman: “Tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Aku, dan tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolonganKu.” Dan beliau mengatakan: “Barang siapa yang mengucapkannya ketika sedang sakit, kemudian ia meninggal maka Neraka tidak akan memakannya.” Abu Isa berkata; hadits ini adalah hadits hasan gharib. Hadits tersebut telah diriwayatkan oleh Syu’bah dari Abu Ishaq dari Al Agharr Abu Muslim dari Abu Hurairah dan Abu Sa’id seperti hadits ini secara makna. Dan Syu’bah tidak merafa’kannya. Telah menceritakan kepada kami dengan seperti itu Muhammad bin Basysyar, telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Ja’far dari Syu’bah dengan hadits ini.
Dishahihkan oleh Al-Albani.

Hargailah Islam

Bismillahirahmanirahim,
Berilah peringatan, sesungguhnya peringatan itu berguna bagi orang yang beriman.

Hadis Asma ul Husna

Nabi saw. bersabda:  Allah itu memiliki  _99   nama yang bagus. Barang siapayang mampu menghafalnya, maka dia akan _masuk   surga. Sesungguhnya Allah itu ganjil dan Dia menyukai yang ganjil. (Shahih Muslim No.4835)
Asma ul husna Mp3: http://chromosome.files.wordpress.com/2012/03/asma_ul_husna.docx(please rename file as “mp3″)

Hadis Malu

Shahih Bukhari 8: Telah menceritakan kepada kami Abdullah bin Muhammad Al Ju’fi dia berkata, Telah menceritakan kepada kami Abu ‘Amir Al ‘Aqadi yang berkata, bahwa Telah menceritakan kepada kami Sulaiman bin Bilal dari Abdullah bin Dinar dari Abu Shalih dari Abu Hurairah dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, beliau bersabda: “Iman memiliki lebih dari enam puluh cabang, dan malu adalah bagian dari iman”.
Shahih Bukhari, No 8. Kitab Iman.
Sunan Abu Daud 4162: Telah menceritakan kepada kami Al Qa’nabi dari Malik dari Ibnu Syihab dari Salim bin Abdullah dari Ibnu Umar bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam pernah melewati seorang laki-laki Anshar yang sedang menasihati saudaranya karena sikap malu. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam kemudian bersabda: “Biarkanlah ia, sesungguhnya malu itu bagian dari iman.”
Sunan Abu Daud, No 4162, dishahihkan oleh Al-Albani.
 
Hadis Marfu’
Dari segi bahasa, Marfu’ ialah diangkat.
Dari segi istilah : Hadis disandarkan kpd Rasulullah  sama ada perkataan, perbuatan, pengakuan atau sifat baginda.
Contoh :
Drp Aishah RA bahawa Rasulullah SAW sentiasa berdoa dalam solat, “Ya Allah, Aku memohon perlindunganmu drp dosa dan hutang” . (Riwayat Bukhari)
Hadis ini dikatakan Marfu’ kerana ia telah diriwayatkan oleh Aisyah RA terus drp Rasulullah SAW . Syarat terpenting bagi hadis Marfu’ ialah sandaran sanadnya mestilah sampai kepada Rasulullah SAW
Hukum beramal denagan Hadis Marfu’.
Boleh beramal dan berhujjah dengan Hadis Marfu’yang sahih dan hasan sahaja. Jika ia dhaif @ Maudu’, tidak boleh beramal dgnnya.

Hadis ZIKIR

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ حَاتِمِ بْنِ مَيْمُونٍ حَدَّثَنَا بَهْزٌ حَدَّثَنَا وُهَيْبٌ حَدَّثَنَا سُهَيْلٌ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَعَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّ لِلَّهِ تَبَارَكَ وَتَعَالَى مَلَائِكَةً سَيَّارَةً فُضُلًا يَتَتَبَّعُونَ مَجَالِسَ الذِّكْرِ فَإِذَا وَجَدُوا مَجْلِسًا فِيهِ ذِكْرٌ قَعَدُوا مَعَهُمْ وَحَفَّ بَعْضُهُمْ بَعْضًا بِأَجْنِحَتِهِمْ حَتَّى يَمْلَئُوا مَا بَيْنَهُمْ وَبَيْنَ السَّمَاءِ الدُّنْيَا فَإِذَا تَفَرَّقُوا عَرَجُوا وَصَعِدُوا إِلَى السَّمَاءِ قَالَ فَيَسْأَلُهُمْ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ وَهُوَ أَعْلَمُ بِهِمْ مِنْ أَيْنَ جِئْتُمْ فَيَقُولُونَ جِئْنَا مِنْ عِنْدِ عِبَادٍ لَكَ فِي الْأَرْضِ يُسَبِّحُونَكَ وَيُكَبِّرُونَكَ وَيُهَلِّلُونَكَ وَيَحْمَدُونَكَ وَيَسْأَلُونَكَ قَالَ وَمَاذَا يَسْأَلُونِي قَالُوا يَسْأَلُونَكَ جَنَّتَكَ قَالَ وَهَلْ رَأَوْا جَنَّتِي قَالُوا لَا أَيْ رَبِّ قَالَ فَكَيْفَ لَوْ رَأَوْا جَنَّتِي قَالُوا وَيَسْتَجِيرُونَكَ قَالَ وَمِمَّ يَسْتَجِيرُونَنِي قَالُوا مِنْ نَارِكَ يَا رَبِّ قَالَ وَهَلْ رَأَوْا نَارِي قَالُوا لَا قَالَ فَكَيْفَ لَوْ رَأَوْا نَارِي قَالُوا وَيَسْتَغْفِرُونَكَ قَالَ فَيَقُولُ قَدْ غَفَرْتُ لَهُمْ فَأَعْطَيْتُهُمْ مَا سَأَلُوا وَأَجَرْتُهُمْ مِمَّا اسْتَجَارُوا قَالَ فَيَقُولُونَ رَبِّ فِيهِمْ فُلَانٌ عَبْدٌ خَطَّاءٌ إِنَّمَا مَرَّ فَجَلَسَ مَعَهُمْ قَالَ فَيَقُولُ وَلَهُ غَفَرْتُ هُمْ الْقَوْمُ لَا يَشْقَى بِهِمْ جَلِيسُهُمْ
 
Hadis riwayat Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu : ia berkata:Dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam , beliau bersabda: Sesungguhnya Allah Yang Maha Memberkahi lagi Maha Tinggi memiliki banyak malaikat yang selalu mengadakan perjalanan yang jumlahnya melebihi malaikat pencatat amal, mereka senantiasa mencari majelis-majelis zikir. Apabila mereka mendapati satu majelis zikir, maka mereka akan ikut duduk bersama mereka dan mengelilingi dengan sayap-sayapnya hingga memenuhi jarak antara mereka dengan langit dunia. Apabila para peserta majelis telah berpencar mereka naik menuju ke langit. Beliau melanjutkan: Lalu Allah Yang Maha Mulia lagi Maha Agung menanyakan mereka padahal Dia lebih mengetahui daripada mereka: Dari manakah kamu sekalian? Mereka menjawab: Kami datang dari tempat hamba-hamba-Mu di dunia yang sedang mensucikan, mengagungkan, membesarkan, memuji dan memohon kepada Engkau. Allah bertanya lagi: Apa yang mereka mohonkan kepada Aku? Para malaikat itu menjawab: Mereka memohon surga-Mu. Allah bertanya lagi: Apakah mereka sudah pernah melihat surga-Ku? Para malaikat itu menjawab: Belum wahai Tuhan kami. Allah berfirman: Apalagi jika mereka telah melihat surga-Ku? Para malaikat itu berkata lagi: Mereka juga memohon perlindungan kepada-Mu. Allah bertanya: Dari apakah mereka memohon perlindungan-Ku? Para malaikat menjawab: Dari neraka-Mu, wahai Tuhan kami. Allah bertanya: Apakah mereka sudah pernah melihat neraka-Ku? Para malaikat menjawab: Belum. Allah berfirman: Apalagi seandainya mereka pernah melihat neraka-Ku? Para malaikat itu melanjutkan: Dan mereka juga memohon ampunan dari-Mu. Beliau bersabda kemudian Allah berfirman: Aku sudah mengampuni mereka dan sudah memberikan apa yang mereka minta dan Aku juga telah memberikan perlindungan kepada mereka dari apa yang mereka takutkan. Beliau melanjutkan lagi lalu para malaikat itu berkata: Wahai Tuhan kami! Di antara mereka terdapat si Fulan yaitu seorang yang penuh dosa yang kebetulan lewat lalu duduk ikut berzikir bersama mereka. Beliau berkata lalu Allah menjawab: Aku juga telah mengampuninya karena mereka adalah kaum yang tidak akan sengsara orang yang ikut duduk bersama mereka.
Mudah2an Allah beri saya kekuatan untuk mengkompilasikan hal2 kematian, bahwa ada 1001 sebab kematian, supaya kita tidak terasa bebas dari kematian.
Kematian membebaskan kita dari keluh kesah dengan hal2 dunia.
Kematian menfocuskan kita menghargai saat hidup di waktu ini.
Kematian mengingatkan kita supaya mengingati Allah.
Wasalam,
Bismillahirahmanirahim,
Manusia sering mengeluh terhadap apa yang menimpanya sehari2. Bermulanya dengan anaknya yang bangun lewat ke sekolah, moodnya mula sedikit terjejas. Sesudah bersiap, apabila dia menaiki kereta, terfikir pula tentang kerosakan kereta yang belum dibaiki. Mukanya sedikit berkerut memikirkan masa dan wang yang diperlukan.
Di dalam perjalanan, di waktu pagi jalan raya yang agak sesak, ada pemandu lain menukar laluan sesuka hati. Hatinya mula nak marah. Selesai menghantar anak ke sekolah, dia bergegas pula membeli sarapan.Sekembalinya dia di rumah sarapan yang dibeli enggan pula si anak makan, membuat dia kecewa. Sesudah selesai makan, dia mengemas pula meja makan, badan yang segar tadi mula sedikit keletihan. Emosinya juga terganggu dengan rengekan2 anak yang berlanjutan.
Kemudian, ada sesuatu yang dibacanya ketika solat subuh pagi tadi berbekas benar di hatinya.. “Falaka alhamdu ‘ala maqadaik…”  Terngiang2 ayat tersebut ditelinganya. Diamati satu persatu terjemahan yang masih diingatinya, “maka bagi Mu segala puji-pujian ke atas apa yang Engkau telah tetapkan…” Hatinya kembali tenteram, kerana dia yakin, apa yang telah terjadi sudah ditetapkan oleh Pengatur Yang Maha Terpuji..dan ianya suatu kebaikan.
Bismillahirahmanirahim,
Ada beberapa pengalaman harin ini yang boleh saya kongsikan bersama, dan semoga sedikit perkongsian ini ada manfaatnya.
Taman Dagang
Saya kerap ke Taman Dagang untuk baiki kereta saya, dan hari ini saya ke sana. Seperti biasa untuk siap, akan mengambil masa 3-4 jam. Sejak dulu saya perhatikan, Taman Dagang sudah bertapak komuniti orang korea selatan. Ini dapat dikenali dengan raut wajah, percakapan dan tulisan2 mereka. Orang korea memang bersatu, mereka saling menolong antara mereka. Buktinya, sudah banyak kedai2 perusahaan yang mereka buka di taman medan – namakan saja – kedai runcit, kedai makan, kedai dobi, kedai barangan lama dll. Di atas barisan2 kedai mereka ini, ada pula gereja yang mereka buat di bahagian atas kedai. Pada waktu2 hujung minggu, ramai mereka hadir di kedai2 dan juga di gereja2 mereka.
Orang korea
Mereka orang yang baik2 pada pandangan saya. Kehadiran mereka tak seperti kehadiran Negro2 di sesetengah tempat yang aktiviti orang Negro ini kita curigai. Kesatuan orang korea membuat mereka berjaya. Buktinya komuniti mereka yang sudah agak besar di Taman Dagang. Kedai2 mereka dapat hidup dan berkembang. Sifat ini harus kita tiru. Budaya membeli di kedai bangsa sendiri dapat membantu komuniti peniaga2 bangsa kita untuk berkembang. Tak kiralah sama ada di tanah air mahu pun di luar negara. Mungkin dengan sokongan kita, kedai2 bangsa kita dapat menawarkan perkhidmatan yang lebih baik.
Dakwah
Bila saya lalui di kaki lima sebuah kedai, terdapat sekumpulan anak2 muda korea menunggu para penjalan kaki di depan kedai. Salah seorangnya menyapa saya dan memberikan saya satu bungkusan kecil. Saya ambil dan mereka ucapkan “May Gob Bless you…” Kemudian saya tengok pada bungkusan itu, ianya bungkusan kecil yang berisi 2 gula2 dan sekeping kertas kecil bertulis ayat Injil – Yet to all who received him, to those who believed in his name, he give the right to become children of God (john 1:12).  Oh.. mereka berdakwah rupanya…. Bagus betul budak2 muda ini.. Yang bermain di fikiran saya, bila lah pula saya atau anak muda2 kita akan berdakwah secara terbuka di jalanan..
Kemudian, saya terfikir untuk berhujah dengan mereka tentang ayat Bible tersebut.. tapi kaki terus melangkah ke bengkel kereta. Di fikiran, bermacam2 perkara bermain – antara kagum, syukur, insaf segalanya.
Memahami Kristian
Mereka orang2 yang baik. Mereka suka menolong orang. Ramai orang2 miskin yang mereka tolong. Walau kita tak nafikan, mereka ada niat untuk menyampaikan risalah agama mereka. Tapi itulah dakwah namanya. Apa yang mereka ajak itu pada umumnya baik, iaitu percaya kepada Tuhan. Dan mengajak orang menjadi pengikut agama yang baik. Saya secara peribadi, tidak menyalahkan gerakan dakwah mereka. Pernahkah kita terfikir, kita orang Islam juga boleh tubuhkan unit dakwah di setiap Masjid2 kita? Pernahkah kita terfikir kita boleh gerakkan unit dakwah ini untuk turun di jalanan? :)
Syukur dan Insaf
Saya bersyukur pada Allah yang mentaqdirkan saya lahir dalam keluarga yang beragama Islam. Saya dan kita semua sudah dimudahkan oleh Allah untuk mengenali agama yang sebenar. Memang benar, lahir sebagai orang Islam bukanlah tiket untuk ke syurga, tetapi adalah lebih mudah untuk kita mula mempelajari agama dan mencari agama yang sebenar. Saya katakan begini, kerana seseorang yang lahir Islam juga harus melalui fasa ‘mencari’ agama yang sebenar. Dia kena lalui process soal jawab dengan diri sendiri – apakah agama yang sebenar, adakah Islam agama yang sebenar? Dan saya katakan, kerana kita lahir dalam keluarga Islam, kerja mencari kita menjadi lebih mudah, kerana sumber2nya berada di sisi kita. Dan ada risikonya juga lahir sebagai orang Islam, iaitu ia sudah berasa agamanya benar, lalu tidak diselidiki lebih mendalam, maka aqidahnya longgar. Dan risiko kedua ialah, kita dipertanggungjawabkan untuk menyampaikan agama ini kepada orang yang tidak lahir sebagai Islam. Inilah kerja yang berat, dan kita sepertinya gagal dalam menyampaikan agama kita.
Islam agama hujah
Sebenarnya kita tak perlu takut berhadapan dengan dakwah kristian. Mereka sampaikan agama mereka, dan kita sampaikan agama kita. Mereka berhujah dan kita juga berhujah. Dan beginilah agama Islam ditegakkan di zaman Nabi SAW dan si zaman Khulafa ar Rasyidin. Yang benar pasti menang!

Mengubati Hati

Bismillahirahmanirahim,
Rasulullah SAW pernah bersabda, yang bermaksud, di dalam tubuh manusia terdapat seketul daging, jika baik ia maka baiklah seluruh anggotanya, itulah hati. Menurut ulamak, yang disebut qalb dalam bahasa arab, jika diterjemahkan kepada bahasa inggeris menjadi ‘heart’, iaitu jantung, organ utama yang menjalankan darah, dan inilah yang lebih tepat maknanya. Dalam bahasa arab sendiri, qalb merujuk kepada jantung. Namun dalam pembendaharaan bahasa melayu, ia diterjemah kepada hati, secara fiziknya bermakna organ hati. Namun, secara maksudnya, merujuk kepada maksud yang sama – qalb / heart/ hati yang dapat merasai pelbagai perasaan.
Dalam salah satu riwayat, Sabda Rasulullah saw:
 “ Hati anak Adam itu seperti bulu burung yang ditiup angin. Dalam sehari ia boleh bolak balik sebanyak tujuh (7) kali”
Antara nasihat untuk mengubati hati adalah memperbanyakkan  zikir DENGAN SEPENUH HATI di waktu pagi (selepas subuh) dan petang (selepas Asar) .
1. Istighfar 100 kali
2. Tahlil (Laa ilaha illaLlah) 100 kali
3. Shalawat 100 kali.
“ Dan bertasbihlah kepada-Nya diwaktu pagi dan petang. (33:42)

Mudah2an Allah beri kita kekuatan. Amin.

Bismillahirahmanirahim,
Mencintai Allah dan mencintai Nabi Muhammad adalah fitrah (naluri) semulajadi manusia. Naluri semula jadi kita berterima kaseh pada orang yang sanggup menolong kita waktu kita susah. Kita berterima kaseh pada orang yang menjaga kita sewaktu kecil. Dia menjaga kita dari terjatuh telaga, terlanggar kereta, dari mudarat2. Kita berterima kaseh pada orang yang mengajarkan kita ilmu, dari ABC hingga mengira, dan akhirnya kita berkelulusan tingga dan mampu bekerja. Kita berterima kaseh pada orang yang menolong kita mencarikan pekerjaan. Dia mengambil kita bekerja dengannya. Kemudian dia berikan kita wang gaji buat kita membeli segala keperluan kita. Kemudian dia temukan kita dengan seorang perempuan yang dia tahu sangat padan dengan kita. Kemudian dia juga bagi wang belanja perkahwinan. Dia jaga makan minum kita sehari2, ketika kita sakit, dia lah yang tolong kita baik dari sakit. Kemudia, dia tolong kita dapatkan anak, seorang dua orang dan tiga orang. Dia tolong ketika isteri kita melahirkan anak2 kita. Kemudian Dia jaga anak2 kita pula. SubhanAllah, baiknya Dia.
Memang patut kita sayang Dia….
Dialah Allah Azza Wajalla, Yang Menciptakan langit dan bumi dan setiap yang hidup muka bumi ini. Dia lah yang pelihara semuanya…. Bukan saja diri kita yang dia jaga, bahkan segala yang ada di langit, dan segala yang ada di bumi. Walau sangat besar cekerawala yang dijagaiNya, sempat lagi dia menjaga kita yang sangat halus ini (dalam pandanganNya). Bahkan setiap keperluan dan pemohonan kita, Dia penuhkan dengan sebaiknya (di sisiNya).

Kemudian ada seorang bayi lelaki yang lahir ketika semua umat manusia dalam kejahilan. Dia lahir dari keluarga yang baik2. Ayahnya seorang yang baik dan ibunya juga seorang yang baik. Ayahnya meninggal sebelum dia lahir. Sesudah lahir, orang2 tertarik dengan bayi lelaki ini. Setiap yang berada dengannya, seolah2 bertambah baik. Seolah ada sesuatu pada bayi ini. Kemudian bayi ini membesar menjadi kanak2 yang baik, menghormati orang tua. Menyayangi ibunya. Otaknya sangat cerdas, sifat dia sangat baik. Percakapannya sangat lembut. Dia tak pernah buat perkara yang tak baik. Menghormati kawan2nya.Kemudian dia membesar menjadi seorang remaja yang tampan, ibunya meninggal dunia waktu dia 4 tahun lagi. Dia hidup dengan datuknya hingga umur 8 tahun, kemudian datuknya pula meninggal dan dia hidup dengan pakciknya. Sepanjang dia duduk dengan pakciknya, dia selalu tolong pakciknya memelihara kambing. Pakciknya seorang kaya, namun sebab sifat memuliakan tetamu, kebanyakan hartanya habis dalam menjamu tetamu dan menolong orang2 susah. Dia kemudian mula berniaga, dan sepanjang dia meniaga di pasar, dia tak menipu. Jika barang ada sedikit kerosakan, dia katakan dengan jelas pada pembeli. Mukanya sentiasa mesra dan manis. Dan ketika dia membeli barang, selalu dilebihkan bayaran supaya dia dapat menolong penjual itu. Sungguh baik orang ini. Kemudian dia berkahwin dengan seorang perempuan yang sangat baik. Rezekinya terus bertambah, namun sifat menolong orang susah tetap berterusan. Kebangyakan hartanya sentiasa digunakan untuk menolong orang2 yang susah, peminta2 sedekah, ibu tunggal, anak2 yatim dan orang yang dizalimi. Dia buat ini tanpa disuruh, memang lahir dari hatinya yang sangat bersih.
Kalau kita jumpa orang seperti ini, mesti kita respect dan puji orang ini. Dan kita tahu, orang ini benar2 pernah hidup 1473 tahun dahulu di Makkah. Dan kepadanyalah, diturunkan panduan bagi setiap manusia. Hingga kini, kita menikmati ketamaduan manusia. Jikalah tidak diturunkan rahmat Allah melalui beliau, pasti tidak ada ketamadunan yang wujud ketika ini. Manusia tidak akan kenal kemodenan, kerana kemodenan barat ketika ini semuanya berasal (induknya) dari ilmuan Islam. Tanpa Islam, Barat akan tetap dalam kegelapan. Bahkan dunia keseluruhan akan dalam kegelapan. Mungkin kita ketika ini menjadi hamba2 kepada raja2 dan orang2 kaya.
Jadi kit ingin mengenal siapa beliau, kerana kita kagum dengan beliau. Beliau telah bersusah payah mengharung jerih perit mengajarkan manusia yang jahil waktu itu. Hingga dia ditentang, dihalau dari tempatnya sendiri. Dipulau hingga menjadi sangat kurus, dicerca dan dituduh penjahat. Semata kerana dia mahu mengajar kebaikan dan kebenaran pada manusia, yang waktu itu sangat jahir. Dialah Muhammad bin Abdullah, Nabi dan Ketua (Imam) kita… Dia tidak pernah berehat walau sekejap pun tatkala bermulanya dia menerima wahyu ketika umur beliau 40 tahun. Beliau katakan pada isteri beliau, Khatijah… “mulai saat ini, tidak ada lagi waktu rehat bagiku..”

Jadi sifat semula jadi kita kagum, respect dan sayang orang yang sangat baik ini. Kita sayang pada beliau, sebab beliau banyak tolong kita. Dan kita sayang pada Tuhan yang mengutuskan Baginda dan memilih kita menjadi umat Baginda. Kerana, hingga kiamat pun Baginda akan menolong kita. Sebab itu kita sayang dia!! Dialah Muhammad SAW, insan yang paling baik di muka bumi!
Allahumma Shalli ‘ala Muhammad Wa’ala Ali Saiyidina Muhammad..
Wahai Allah, limpahkanlah Shalawat pada Nabi Muhammad SAW dan ahli keluarga Baginda…
Kami berterima kaseh pada Mu Ya ALLAH…
Catat Ulasan

Slideshow a.b

Loading...

iklan

alexa

Video Category 1